Michaela Katonová Rôzne

Zahraniční študenti o Hlavnej stanici: Je to hrôza!

Hlavná stanica je zlou vizitkou Bratislavy už dlhé roky. Obyvatelia aj cezpoľní cestujúci si na ňu s nevôľou zvykli, turisti často len neveriacky krútia hlavami. Nešetria ju ani študenti, ktorí prišli do hlavného mesta v rámci programu Erazmus.

Ilustračný obrázok k článku Zahraniční študenti o Hlavnej stanici: Je to hrôza!
Zdroj: TASR

Doslova zdesení boli pri prvej návšteve Hlavnej stanice zahraniční študenti. Pozitíva hľadali len veľmi ťažko. Spoločne sa zhodli, že najhorší je prvý dojem. Prečo sa niektorí rozhodli radšej cestovať stopom a čo im najviac prekážalo na železničnej stanici?

Študent z Portugalska Raul prišiel na Hlavnú stanicu vlakom z Viedne. So sebou mal tri kufre a pred sebou niekoľko mesiacov štúdia na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. „Šok. To je jediné slovo, čo mi napadá. Myslel som si, že som sa omylom odviezol niekam inam. Ľudí som sa pýtal, či som naozaj v Bratislave,“ opisuje skúsenosť zo septembra 2015.

Prečítajte si tiež: Obratisko električiek na Hlavnej stanici sa rekonštruovalo pred viac ako rokom. Povedali by ste to? Grafity ani odpadky tomu nenasvedčujú

Podobné „uvítanie“ zažila aj Anastasia. „Už prvý pohľad bol hrozný. Pred stanicou si odo mňa dvakrát niekto pýtal cigaretu. To, že som išla na toaletu som hneď oľutovala. Vôbec sa k tomu nechcem vyjadrovať .“ Grékyňa však našla aj pozitívum. „Tabuľa príchodov a odchodov je zrozumiteľná a dosť veľká. Viem to oceniť, lebo mám problém so zrakom,“ skonštatovala.

Mariel z Litvy sa po skúsenosti s Hlavnou stanicou rozhodla cestovať radšej stopom. „Ako je možné, že hlavné mesto vašej krajiny nemá bezbariérovú stanicu? Toľko schodov som už dávno nevidela. Chudáci ľudia s veľkými kuframi. A ten zápach, otrasné. Po tejto skúsenosti len stopom,“ rozhorčovala sa študentka Slovenskej Technickej Univerzity. Na nevábny odór sa posťažoval aj Grék Stavros. „Človek príde a cíti moč, no aký môže mať dojem? Dobrý ani omylom.“

„Špina, bezdomovci a rôzne individuality. Som z malého mesta a tam máme novú, čistú železničnú halu,“ povedala Eva z Litvy.

Podobné, ak nie rovnaké názory na Hlavnú stanicu, majú stovky ľudí. Ak sa niekto spolieha, že sa všetky nedostatky odstránia dlho očakávanou rekonštrukciou, ktorá má byť ukončená tento rok, nebude to také jednoduché. Rekonštrukcia sa totiž ešte ani nezačala a mesto aktuálne premýšľa, ako vypovedať zmluvu s investorom. Tým je v tomto prípade firma Transprojekt.

Prečítajte si tiež: Prestavba Hlavnej stanice v nedohľadne: Mesto chce investorovi vypovedať zmluvu

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM