Kultúra

Výstavy dokumentárnej a experimentálnej fotografie si môžete pozrieť v SEDFe

Je veľkým darom, ale aj záväzkom, narodiť sa do rodiny, v ktorej už starý otec predvádzal v sýpke princíp premietania, strýko bol spoluzakladateľom Školfilmu a podieľal sa na založení pražskej FAMU.

Ilustračný obrázok k článku Výstavy dokumentárnej a experimentálnej fotografie si môžete pozrieť v SEDFe
Zdroj: TASR

V Stredoeurópskom dome fotografie (SEDF) v Bratislave majú samostatnú výstavu dvaja slovenskí fotografi. Ľuba Velecká ju nazvala Flashbacky – Sixties a Štefan Komorný Fotografie. Obidve potrvajú do 26. júna.

Napriek fotografiám zo 60. rokov minulého storočia má Ľuba Velecká výstavnú premiéru. Vraj preto, že je to z obdobia, keď ju fotografovanie fascinovalo, potom sa začala venovať filmu a fotografie ostali dlho nepovšimnuté. Vraj niektoré pri príprave výstavy videla prvýkrát.

Viac ako sto čiernobielych záberov je aj dokument doby. Z roku 1968 možno nájsť na stene budovy meno Dubček aj v azbuke a v príborovej hliníkovej lyžici je vyryté 1968 god.

Okrem množstva postrehov z Bratislavy a okolia sú vo výbere portréty. V mladom veku možno spoznať hercov Juraja Kukuru, Michala Dočolomanského, režisérov Emira Kusturicu a Juraja Jakubiska, výtvarníčku Janu Želibskú a iných umelcov.

Fotografická rodina

Podľa kurátorky výstavy Judity Csáderovej je veľkým darom, ale aj záväzkom, narodiť sa do rodiny, v ktorej už starý otec predvádzal v sýpke princíp premietania, strýko bol spoluzakladateľom Školfilmu a podieľal sa na založení pražskej FAMU.

Strýkovia sa zaoberali stereofotografiou a jeden z nich – kameraman asistoval Karlovi Plickovi, druhý vydal knihu Škola a film. Jeden z bratov sa stal fotografom a druhý deťom na dvore premietal filmy na stene.

Ľuba ako 15-ročná praxovala v Zlíne u Karla Zemana počas nakrúcania filmu Vynález skazy. Absolvovala fotografiu na bratislavskej Škole umeleckého priemyslu a po štúdiách na Filmovej a televíznej fakulte Akadémie múzických umení (FaTF AMU) v Prahe sa stala režisérkou. Za sebou má 16 dokumentov, 22 diel hranej tvorby i desať rokov pedagogického pôsobenia.

Veľká prezentácia

Štefan Komorný sa tiež venuje filmu a pedagogickej činnosti, ale medzi priaznivcami fotografie je oveľa známejší. Nielen tým, že od deviatich rokov ho fascinuje fotografovanie, ale aj prezentáciou tvorby od roku 1993 na autorských a skupinových výstavách.

Nedávno mal veľkú prezentáciu v rodnej Senici v Záhorskej galérii Jána Mudrocha. V SEDF predstavuje výbery z viacerých experimentálnych cyklov.

Podľa historika fotografie Mariána Pauera v Komorného tvorbe náhodnosť nemá miesto, ale neustále sa rozširujúci horizont vedomostí a skúseností.

Odvíja sa od multiplikovanej abstrakcie a využívania zrkadlenia obrazu v cykle Interferencie, výtvarnou hrou s konkrétnymi predlohami tlmočí filozofiu o existencii sveta v cykle Transparencie, aby svoje poetické cítenie nechal graciózne vyznieť v Zátišiach.

Štefan Komorný po Strednej priemyselnej škole filmovej v Čimeliciach absolvoval pražskú FaTF AMU. Pracoval vo Filmovom štúdiu Barrandov v Prahe, v Slovenskej filmovej tvorbe Koliba a iných inštitúciách v Bratislave. Venuje sa aj reštaurovaniu filmov.

Čítajte aj: Zberateľská udalosť roka odštartuje v Inchebe

Ilustračný obrázok

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM