Kultúra

Výstava v SNG rozpráva príbeh nizozemskej maľby

Výstava v Slovenskej národnej galérii Nizozemská maľba predstavuje množstvo diel nizozemskej, flámskej a holandskej proveniencie z obdobia 16. až 18. storočia. Mnohé z diel holandských umelcov sa do zbierok SNG dostali aj vďaka zberateľskej vášni predchádzajúcich majiteľov.

Ilustračný obrázok k článku Výstava v SNG rozpráva príbeh nizozemskej maľby
Zdroj: TASR

Nizozemská maľba je povestná svojím pozoruhodným počtom diel, slávnymi overenými originálmi, ako aj záplavou písomných materiálov doplňujúcich z rôznych aspektov poznatky o tvorbe, remeselnej výrobe aj o individuálnych osudoch samotných starých majstrov.

Približne stovka obrazov v ôsmich sekciách rozpráva práve príbeh tvorcov, národných škôl, miest i tém maliarstva nizozemského prostredia.

Expozícia je inštalovaná na druhom poschodí Esterházyho paláca. „Veľmi rada by som povedala, že tu vystavujeme veľa, veľa významných umelcov, Rembrandtov, Vermeerov, ale pravda je taká, že vystavujeme všetkých Rembrandtov, ktorých na Slovensku máme originálnych, ale sú to grafiky,“ povedala Zuzana Ludiková k výstave, ktorá nie je založená na prezentácii diel veľkých majstrov.

Prvá polovica výstavy patrí Antverpám ako najvýznamnejšiemu producentovi tohto prostredia. Najvýraznejšiu pozíciu medzi maliarmi Antverp na začiatku 17. storočia nadobudli Peter Paul Rubens a Jan Brueghel starší.

„Druhá polovica sa viac koncentruje na holandské regionálne centrá, kde na jednom mieste je dôležitý Rembrandt, Amsterdam, kasárenské scény, žánrové výjavy pre mestské spoločenstvo. Inde sú podstatné reminiscencie na národnú hrdosť, kultúru a bohatstvo v gotických ruinách, ktoré prináša krajinárstvo a Haarlem,“ vysvetľuje Zuzana Ludiková koncepciu výstavy.

Výstava potrvá do 22. mája.

Prečítajte si tiež: V SNG sa možno bližšie zoznámiť s procesom digitalizácie kultúrneho dedičstva

Foto ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM