Kultúra

V SNG sa možno bližšie zoznámiť s procesom digitalizácie kultúrneho dedičstva

Slovenská národná galéria v Bratislave ponúka verejnosti možnosť bližšie spoznať proces digitalizácie slovenského pamiatkového fondu. Proces je súčasťou aktuálneho výstavného projektu "Uchovávanie sveta. Rituál múzea v digitálnom veku".

Ilustračný obrázok k článku V SNG sa možno bližšie zoznámiť s procesom digitalizácie kultúrneho dedičstva
Zdroj: TASR

V rámci prednášky v Berlinke Ladislav Dedík zo Studia 727 prinesie pohľad na proces digitalizácie z perspektívy odborníkov, ktorí na nej pracovali a počas dvojročného obdobia zdigitalizovali viac ako 1450 pamiatkových objektov.

Prezradí, ako sa vyrovnali s ich rozmanitosťou, od menších pamätníkov až po hrady, zámky a mestské pamiatkové rezervácie. Tiež, aké technológie sa pri digitalizácii využívali a do akej miery detailu umožnili objekt zosnímať aj ako sa tvorí prezentačná vrstva, aké sú ďalšie možnosti využitia výsledkov digitalizácie.

Ján Lacko a Matej Novotný z VIS GRAVIS predvedú možnosti prezentácie digitalizovaných objektov. Návštevníci sa dozvedia, prečo sú pre objekt dôležité príbehy a akým spôsobom vtiahnuť návštevníka do interaktívnej prezentácie. Diskutovať sa bude aj o možnostiach využitia virtuálnej a rozšírenej reality v prezentačnej činnosti múzeí a galérií i o spôsoboch, ako ukázať múzejné zbierky aj mimo múzeí.

Vo štvrtok 11. februára v rovnakom čase bude vo výstavných priestoroch na treťom poschodí Esterházyho paláca riaditeľ Múzea Betliar Július Barczi hovoriť o exponátoch zapožičaných zo zbierok tohto múzea, ktoré patrí pod Slovenské národné múzeum. Tiež prezradí, ako sa zo súkromného múzea stane verejné.

Prečítajte si tiež: Slovenská národná galéria sa konečne dočkala. Začína sa jej dlho očakávaná rekonštrukcia

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM