Aktualizované Alexandra Húsková Správy

Vysoké školy vstúpili do štrajku, nezostanú však zatvorené

Časť vysokoškolských učiteľov prerušila prácu a vstúpila do ostrého štrajku. Vysokoškolskí pedagógovia tak preberajú štafetu po Iniciatíve slovenských učiteľov (ISU), ktorá štrajk prerušuje, no ostáva v štrajkovej pohotovosti.

Ilustračný obrázok k článku Vysoké školy vstúpili do štrajku, nezostanú však zatvorené
Zdroj: TASR

Zástupcovia vysokoškolských pedagógov prebratie štrajku spravili aj symbolicky, prebraním štafetového kolíka od ISU.

„Do štrajku dnes vstupujeme na protest voči spôsobu, akým sa s našimi kolegami zaobchádza. Na znak nesúhlasu s nedôstojným spoločenským postavením, ktoré táto krajina prisudzuje učiteľom, ale predovšetkým na podporu troch požiadaviek ISU,“ uviedol Juraj Halas z Iniciatívy vysokoškolských učiteľov (IVU), ktorá štrajk organizuje.

Zopakoval, že do štrajku sa zatiaľ zapojili učitelia z 15 slovenských univerzít. Presnejšie čísla pedagógov však neuviedol, mali by byť známe počas dnešného dňa. Podľa neho však ide o stovky pedagógov.

Ako informoval, na Prírodovedeckej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave je do štrajku zaregistrovaná približne štvrtina pedagógov.

Vysoké školy napriek štrajku nezostanú zatvorené.

Štrajkujúci zamestnanci budú počas štrajku organizovať na akademickej pôde diskusné stretnutia, kultúrne podujatia či zhromaždenia akademickej obce.

V Bratislave sú zapojené nasledovné školy:

  • Ekonomická univerzita
  • Slovenská technická univerzita
  • Univerzita Komenského v Bratislave
  • Vysoká škola múzických umení v Bratislave
  • Vysoká škola výtvarných umení v Bratislave
  • Vysoká škola zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety v Bratislave

Minister školstva Juraj Draxler (nominant Smeru-SD) vníma štrajk vysokých škôl ako symbolické gesto jednotlivcov. Uviedol to v dnešnom stanovisku. Stotožnil sa tak so Slovenskou rektorskou konferenciou (SRK), ktorá ešte koncom minulého týždňa uviedla, že aktivity členov štrajkového výboru Iniciatívy vysokoškolských učiteľov (IVU) sú ich osobnou iniciatívou.

Prečítajte si aj: Učitelia prerušujú štrajk a vracajú sa do škôl. Štafetu preberajú vysoké školy

Aké sú požiadavky vysokých škôl?

Iniciatíva vysokoškolských učiteľov presadzuje rovnaké požiadavky ako ISU. Nespokojní učitelia žiadajú zvýšiť tarifné platy všetkých pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve od tohto roka o 140 eur a o 90 eur od začiatku roka 2017.

Zároveň požadujú, aby vláda prijala novelu zákona o pedagogických a odborných zamestnancoch, ktorou by sa opäť zaviedla možnosť získavať kredity overením kompetencií a zrušila ich sedemročná obmedzená platnosť. Chcú tiež, aby sa zvýšili rozpočty ministerstiev školstva a vnútra na rok 2016 o 400 miliónov eur s cieľom vyrovnať existujúce rozdiely vo vybavenosti škôl.

ISU v utorok 9. februára informovala, že od 15. februára prerušuje štrajk, do ktorého nespokojní učitelia vstúpili v pondelok 25. januára.

Zdroj:Tasr/Dnes24

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM