Rôzne Správy

Vynovená Štefánka sa snaží zaujať dizajnom rakúsko-uhorskej monarchie

Zrekonštruovaná reštaurácia by chcela zostať verná povesti jej dávnej predchodkyne a znova vzkriesiť atmosféru bratislavskej kaviarenskej legendy.

Ilustračný obrázok k článku Vynovená Štefánka sa snaží zaujať dizajnom rakúsko-uhorskej monarchie
5
Galéria
Zdroj: FB Štefánka by Pulitzer

Vedeli ste, že stará známa Štefánka sa na konci 19. storočia nazývala celkom inak? Niesla meno Mezey podľa kaviarnika, ktorý mal v prenájme priestor na konci Štefániinej ulice. Zanedlho sa stala podnikom, ktorý s obľubou vyhľadávala vtedajšia kaviarenská spoločnosť.

Magnet bohémov

Po roku 1903 až do konca druhej svetovej vojny podnik prevádzkovala rodina Hackenbergerovcov. Pomenovali ho podľa ulice, na ktorej stál – Café Stefania. V kaviarni sa stretávali významní ľudia mesta – lekári, umelci, spisovatelia, právnici, ale aj študenti.

Meno Štefánka získala kaviareň v roku 1918. Medzi dvoma vojnami sem chodili na vínko básnici Valentín Beniak, Rudolf Dilong, Andrej Žarnov aj Emil Boleslav Lukáč.

Po skončení vojny fungovala ďalej a znova sa tam stretávala najmä mestská bohéma. Pri stolíkoch Štefánky pár stránok svojich románov napísal aj autor Zbojníckej mladosti Ľudo Ondrejov, Pavol Horov aj Vlado Mináč.

Znovuzrodenie čias monarchie?

Po revolúcii sa niekoľko nájomcov pokúsilo o obnovenie jej legendárnej atmosféry a významného mena, no na svoju slávu spred polstoročia už kaviareň nedosiahla. Od apríla 2017, keď bola po rekonštrukcii opäť otvorená, by chceli na dávny úspech podniku nadviazať jeho nový prevádzkovatelia.

Aktuálni nájomcovia reštaurácie, ktorá zmenila meno na Štefánka by Pulitzer, si dali za cieľ urobiť z podniku reprezentatívne miesto Bratislavy a obnoviť jej niekdajšiu slávu a atmosféru. Interiér zariadili v štýle rakúsko-uhorskej monarchie a aj menu prispôsobili tradíciam spomínaného obdobia, ktoré kombinujú s modernou európskou kuchyňou.

Čas ukáže, či si reštaurácia získa podobných návštevníkov, ako mala v časoch svojej najväčšej slávy a či sa legendárnej Štefánke svojou atmosférou aspoň trocha priblíži.

Štefánka by Pulitzer
5
Galéria
Zdroj: FB Štefánka by Pulitzer
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM