Alexandra Húsková Rôzne

Vráti sa Mária Terézia do Bratislavy?

Bratislava má v súčasnosti jedinečnú šancu pomenovať ulicu v centre mesta po historickej osobnosti, ktorá sa v minulosti zaslúžila o jej veľký rozvoj.

Ilustračný obrázok k článku Vráti sa Mária Terézia do Bratislavy?
Zdroj: TASR

Osvietená panovníčka a reformátorka Mária Terézia bola korunovaná v Bratislave pred viac ako dvesto rokmi. Počas jej vlády sa Bratislavský hrad stal kráľovskou rezidenciou. V meste však doteraz nemáme po nej pomenovanú ani jednu ulicu.

Počas jej vlády dostalo naše centrum vrcholno-barokový charakter, ktorý mu dominuje dodnes. Do tereziánskej podoby, na ktorú ho nechala prebudovať pre svoju dcéru Máriu Kristínu, sa postupne rekonštruuje aj bratislavský hrad a celý hradný areál.

Maroš Mačuha navrhuje premenovať časť dnešnej Žižkovej ulice, od objektu Vodnej veže po bytové domy pri ústí tunela, na Ulicu Márie Terézie.

Z historického hľadiska však podľa Mačuhu pôjde len o navrátenie pôvodného názvu, ktorý platil ešte dlho aj počas prvej Československej republiky. Podhradské mestečko, Zuckermandel sa tiahlo od Vodnej veže až po starý židovský cintorín pri dnešnom tuneli.

Tvorila ho hlavne jedna ulica, nazvaná príznačne Zuckermandl Hauptgasse. V polovici 19. storočia, keď sa stalo Podhradie hradu súčasťou mesta, bola ulica pomenovaná na Ulicu Márie Terézie. Vtedy aj celé Podhradie nieslo názov Tereziánske mesto (Theresienstadt, Terézváros).

Až neskôr za prvej ČSR bola premenovaná na Podhradskú ulicu a až za socializmu bola naposledy premenovaná na Žižkovu ulicu, čo trvá do súčasnosti.

Zuckermandel vznikol v 16. storočí, pričom najväčší rozkvet zažil práve v 18. storočí, keď získal kráľovské privilégiá. Miesto pod hradom obývali zväčša rybári, lodníci a rôzni remeselníci. Postupne sa osady v okolí Žižkovej ulice pripájali k mestu Bratislava a tým klesal ich význam. Koncom 50. rokov minulého storočia došlo k masívnemu búraniu vtedy stojacich objektov.

Prečítajte si viac: Staré Mesto chce zrevitalizovať Židovskú ulicu. Má tu vzniknúť pešia zóna

Žižkova ulica by zostala zachovaná

Dnešný Zuckermandel síce zmenil svoju tvár vďaka novej výstavbe, pomenovanie jednej z jeho ulíc po Márii Terézii by mohlo pomôcť k premosteniu novej časti s jeho významnou históriou.

„Som presvedčený, že Slovenské národné múzeum, ako takmer jediná inštitúcia, ktorej sa dotkne premenovanie časti Žižkovej ulice tento projekt vzhľadom k historickým aj súčasným súvislostiam podporí,“ uviedol Maroš Mačuha. Návrh ulice BOS už podal na Magistrát, MÚ Staré Mesto a Krajský pamiatkový úrad a momentálne prechádza schvaľovacím konaním.

„Žižkova ulica je pomenovaná po osobnosti, ktorá síce nemá s Bratislavou priamy vzťah, ale Ján Žižka je nesporne jedna z najväčších osobností Slovákom najbližšieho českého národa,“ priblížil zámer Mačuha. „Táto ulica by ostala v pôvodnom rozsahu od troch bytových domov pri ústí tunela ďalej k židovskému cintorínu, tak ako ide teraz,“ doplnil.

Socha Márie Terézie

Snahou BOS je aj umiestnenie sochy Márie Terézie v mieste novej štvrte. „Na základe súťaže sochárov by mohla odborná komisia vybrať dielo, ktoré bude so cťou reprezentovať osobu osvietenskej panovníčky a zároveň umenie súčasného slovenského monumentálneho sochárstva,“ navrhuje Maroš Mačuha.

Model sochy Márie Terézie (z umelej hmoty) dočasne spolok osadil v roku 2011 na Vajanského nábreží. V blízkosti súsošia Štúrovcov sa tam nachádzala socha panovníčky v tretinovej veľkosti oproti pôvodnej, približne jeden rok. „Návštevníkom mesta i obyvateľom sa socha páčila,“ uviedol Maroš Mačuha.

Pozrite si galériu historických fotografií štvrti Zuckermandel.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM