Správy Samospráva

Volili by ste Fica alebo Valla? Budete môcť hlasovať v špakomate

Samospráva chce takto zabrániť špakom na zemi a zároveň zistiť, čo si ľudia prajú.

Ilustračný obrázok k článku Volili by ste Fica alebo Valla? Budete môcť hlasovať v špakomate
4
Galéria
Zdroj: Pavol Škápik

Petržalské langoše či viedenský rezeň? Aj za toto môžete hlasovať v rámci nových špakohltov.

Na viaceré frekventované miesta pribudli v týchto dňoch v Petržalke tzv. „špakomaty“, teda špeciálne koše na cigaretové ohorky.

Hravá forma

Cigaretové ohorky ešte stále mnohí hádžu na zem a znečisťujú tak verejný priestor. Špakomaty majú tomu zabrániť. Samospráva sa zároveň takto plánuje dozvedieť názory Petržalčanov.

„Verejný priestor je nás všetkých, a preto ja aj s kamarátmi a susedmi pravidelne organizujeme rôzne smeťozberné prechádzky, aby sme mali Petržalku bez odpadkov. Preto doplnenie týchto špeciálnych košov na cigaretové ohorky som si zobral za svoje a pilotne som ich v spolupráci s oddelením životného prostredia z poslaneckej priority zakúpil,“ uviedol miestna poslanec Pavol Škápik, predseda klubu Team Vallo.

S týmito piatimi inovatívnymi košmi sa môžete stretnúť v rôznych častiach Petržalky. Jeden nájdete na Hrobákovej, ďalší na Osuského či v Ovsišti alebo na Beňadickej pri cyklostojanoch. Piaty nájdete na Farského – pred Galériou Kontajner, kde sa stretávajú petržalskí cyklisti, peší, či nastupujúci na mestskú hromadnú dopravu. Práve na tomto mieste boli niekoľkokrát organizované ohorkové smeťozbery, preto takéto umiestnenie špakomatu bude určite veľkým prínosom.

Fico alebo Vallo?

Ide o zaujímavú inováciu, ako hravou formou zberu odpadkov – cigaretových ohorkov bude krajší verejný priestor a súčasne môže Petržalčania hlasovať o rôznych veciach. Koho by ste volili? Matúša Valla alebo Roberta Fica? Komu fandíte – FC Petržalka či Slovan Bratislava.

Aj na toto sa vás môžu teraz v rámci špakomatov pýtať. „Chcel by som aj takto vyzvať Petržalčanov. Napíšte mi na facebook, či mailom, aké otázky by ste do hlasovacích špakomatov doplnili a o čom by ste takouto priamou formou chceli hlasovať?“ dodáva Pavol Škápik.

Aj pri týchto košoch sa ukazuje význam vlastného komunálneho podniku a jeho zamestnancov. Na inštaláciu košov totiž nebolo potrebné drahé obstaranie súkromnej firmy, ale využili sa interné kapacity odborníkov z komunálneho podniku. „Práve spolupráca oddelenia životného prostredia a referátu správy verejných priestranstiev splnila môj sen obohatiť Petržalku o túto zaujímavú formu košov,“ uzavrel Pavol Škápik.

Už dlhšie obdobie sa so špakohltmi môžete stretnúť v Rusovciach, kde ste mohli odpovedať na otázky spojené s tým, či na nový rok prestanete fajčiť alebo budú ľudia špakohlt používať. Podobné „smetné koše“ nájdete aj v Lamači a pri Miletičke.

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM