Maros Palesch Rôzne

VOĽBY: Ľudia na celom Slovensku si volia starostov, primátorov a zastupiteľstvá

V takmer 3000 obciach a mestách si dnes obyvatelia volia nových starostov prípadne primátorov, ako aj poslancov obecných či mestských zastupiteľstiev. Brány na volebných miestnostiach sa otvorili o 7.00 hod.

Voliči svoj hlas môžu v tomto prípade odovzdať kratšie ako v parlamentných či prezidentských voľbách, a to do 20.00 h. Za poslanca alebo starostu a primátora budú zvolení tí z kandidátov, ktorí získajú najväčší počet hlasov.

Komunálne voľby sa konajú vo všetkých mestách a obciach, s výnimkou šiestich, kde sa o priazeň voličov neuchádzal žiaden kandidát. V obciach Legnava (okr. Stará Ľubovňa), Soľník (okr. Stropkov), Budiš (okr. Martin), Harakovce (okr. Levoča), Bobrovček a Ižipovce (obe okr. Liptovský Mikuláš) tak predseda parlamentu vyhlási do 14 dní nové voľby.

Na bezpečnosť hlasovania budú dohliadať nielen motorizované, ale aj pešie policajné hliadky. Mimo bežnej služby bude vo výkone ďalších takmer 4000 policajtov. V teréne budú aj príslušníci kriminálnej polície. V prípade potreby sú pripravené aj špeciálne policajné útvary a pyrotechnici. Polícia avizovala, že okrem iného bude osobitnú pozornosť venovať prípadom kupovania hlasov.

Právo voliť do orgánov samosprávy obcí majú obyvatelia SR, ktorí majú v obci, v mestskej časti Bratislavy alebo Košíc trvalý pobyt a najneskôr v deň volieb dovŕšili 18 rokov. Voliť môžu aj cudzinci. Musia však mať trvalý pobyt na Slovensku a v čase konania hlasovania musia byť doma. Rovnako ako každý iný občan SR, ktorý chce vo voľbách odovzdať svoj hlas. Voličský preukaz, ktorý by oprávňoval hlasovať inde ako v mieste ich trvalého bydliska, sa vybaviť nedal. Volič by si nemal zabudnúť vziať so sebou do volebnej miestnosti občiansky preukaz. Prvé, čo musí totiž pred hlasovaním urobiť, je preukázať sa ním okrskovej volebnej komisii.

Občan na hlasovacom lístku pre voľby do zastupiteľstva zakrúžkovaním poradových čísel označí svojich kandidátov. Môže pritom zakrúžkovať najviac taký počet kandidátov, aký má byť v príslušnom volebnom obvode zvolený. Údaj o maximálnom počte volených zástupcov bude uvedený v záhlaví lístka. V prípade voľby starostu eventuálne primátora volič zakrúžkuje poradové číslo iba jedného kandidáta.

Ľudia môžu aj počas dnešného dňa získať informácie týkajúce sa ich práv a povinností, ako aj organizačného zabezpečenia nadchádzajúcich komunálnych volieb na informačnej linke ministerstvo vnútra. Informácie im na telefónnych číslach 02/4859 2020 a 02/4859 2021 p­oskytnú zamestnanci rezortu do 20.00 h.

Priebežné neoficiálne výsledky komunálnych volieb bude zverejňovať Štatistický úrad (ŠÚ) SR na dvoch internetových stránkach. Na svojej vlastnej www.statistics.sk a tiež na webstránke www.volbysr.sk. Prvé výsledky sa na portáloch objavia po tom, ako ŠÚ SR dostane výsledky z prvých spracovaných obcí.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM