Kultúra

Visegrad Film Forum opäť prinesie zaujímavé mená

Podujatie bude otvorené v utorok 5. apríla premietaním oscarového filmu Saulov syn za účasti jeho maďarského filmového architekta Lászlóa Rajka.

Ilustračný obrázok k článku Visegrad Film Forum opäť prinesie zaujímavé mená
Zdroj: TASR

Visegrad Film Forum už 5 rokov prináša na Slovensko osobnosti európskeho a svetového filmu, ktoré odovzdávajú svoje skúsenosti budúcej generácii slovenských i zahraničných filmárov. K oscarovým menám ako Christopher Newman či Allan Starski tento rok pribudne poľská filmová režisérka a scenáristka Agnieszka Holland.

Agnieszka Holland po štúdiu na pražskej FAMU a spolupracovala s Krzystofom Zanussim a Andrzejom Wajdom. Počas svojej 40-ročnej kariéry režírovala viac ako 30 filmov. Z nich tri získali aj nomináciu na Oscara – film Európa, Európa (1991) za najlepší scenár a filmy Angry Harvest (1985) a V tme (2011) získali nomináciu na najlepší zahraničný film. Od roku 2014 je na čele Európskej filmovej akadémie.

Zaujímavé obsadenie

Agnieszka Holland má pocit, že súčasná európska kinematografia uteká pred najdôležitejšími otázkami. Tých pár politických filmov, ktoré boli natočené, sú podľa nej až príliš zjednodušené. Zdá sa jej, že európska kinematografia ignoruje svet. Jej špeciálny masterclass však nebude iba o „kríze obsahu“ vo filmoch. Rozprávať bude aj o tom, ako dokázala obhájiť svoje postavenie popri veľkých koprodukciách, ale aj o vnímaní filmu ako „mosta“ do sŕdc a myslí ľudí.

Na Visegrad Film Forum zavíta aj ďalší rešpektovaný hosť – riaditeľ Izraelského filmového fondu Katriel Schory. Počas 17 rokov financoval viac ako 230 filmov, ako napr. Valčík s Bašírom či Libanon. Katriel Schory si vo filmovom svete vyslúžil tiež prezývku „strážca slobody prejavu“.

Na Visegrad Film Forum sa bude venovať hlavne filmovej gramotnosti a význame práce s publikom. Vďaka podpore Creative Europe Desk Slovakia s mladými profesionálmi tak rozoberie otázku, prečo európske filmy nie sú schopné pritiahnuť väčšie obecenstvo.

Visegrad Film Forum (VFF) 2016

Je 5. ročník intenzívneho vzdelávacieho a networkingového podujatia. Počas piatich dní môžu študenti a mladí filmoví profesionáli získať aktuálne poznatky od rešpektovaných filmových odborníkov. Podujatie prepája domáce audiovizuálne prostredie s tvorcami a najlepšími filmovými školami v strednej a východnej Európe.

„Dlhodobým cieľom VFF je rozvoj kreativity a koprodukčnej spolupráce filmárov nášho regiónu pri jednotlivých filmových projektoch. Tento rok prídu študenti ôsmich partnerských filmových škôl zo Slovenska, Česka, Maďarska, Poľska, Srbska, Ukrajiny, Rumunska a Čiernej Hory,“ informovala Bratislava24.sk Lenka Križanová.

Päťdňové podujatie bude otvorené v utorok 5. apríla premietaním filmu Saulov syn za účasti maďarského filmového architekta Lászlóa Rajka. László Rajk spolupracoval na viacerých maďarských a medzinárodných produkciách, vrátane posledných filmov Bélu Tarra ako Turínsky kôň a Muž z Londýna či nového filmu Ridleyho Scotta Marťan. Premietanie filmu podporila Film Europe Media Company.

Visegrad Film Forum 2016 potrvá od 5. – 9. apríla na filmovej a televízna fakulty VŠMU.

Prečítajte si tiež: Spoznajte svet očami dobrodruhov. Festival Hory a mesto vás prenese na nebezpečnú osemtisícovku K2, aj pod hladinu vody

Foto: Ilustračné.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM