Nina Táborská Rôzne

Toto všetko vás čaká v mestskej doprave už tento rok. Vozový park Dopravného podniku prejde veľkými zmenami

Na Hlavnú stanicu prestanú premávať električky, pribudne ale hneď niekoľko nových autobusov a aj pre Bratislavu špeciálne vyrobené obojsmerné električky. Pozrite sa, čo všetko vás čaká v doprave v roku 2015.

Ilustračný obrázok k článku Toto všetko vás čaká v mestskej doprave už tento rok. Vozový park Dopravného podniku prejde veľkými zmenami
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

Nové kĺbové autobusy

Už tento mesiac by mal na bratislavské cesty pribudnúť ďalší z kĺbových autobusov značky SOR NB. Vozidlo s dĺžkou 18 metrov odvezie až 150 cestujúcich, pričom má 43 miest na sedenie. „Autobus patrí skutočne medzi moderné stroje, kde nechýba klimatizácia, kamerový systém alebo zariadenie na automatické počítanie cestujúcich,“ oznámil predseda predstavenstva a generálny riaditeľ DPB Ľubomír Belfi.

Na jar 2015 by malo byť takýchto autobusov celkovo 25.

Obojsmerná električka do Petržalky

Vozidlo zostrojené špeciálne pre Dopravný podnik Bratislava sa predstavilo verejnosti ešte v novembri minulého roka. Podľa pôvodného plánu mala byť moderná električka do premávky zaradená vo februári 2015. Na novú trať do Petržalky. Tá zázračne ale do mesiaca nevyrastie, a tak by mala byť električka podľa generálneho riaditeľa DPB Ľubomíra Belfiho nasadená napríklad na linku č. 4.

Cestujúci sa môžu tešiť predovšetkým na komfortné cestovanie. Nízkopodlažná električka, ku ktorej postupne pribudne ďalších 59, je kompletne vybavená klimatizáciou, disponuje kamerovým systémom so šiestimi vnútornými aj vonkajšími kamerami a špeciálnym zariadením pre hlasovú komunikáciu medzi nevidiacimi cestujúcimi a vodičom.

Hneď ako prvá obojsmerná električka zaháji svoje prvé jazdy, bude postupne každý mesiac dodávaných päť až šesť rovnakých električiek.

Spoje na Hlavnú stanicu

Začiatkom novembra 2014 sa cestujúci tešili návratu električiek na Hlavnú stanicu. Na jar by sa ale podľa posledných plánov mala začať modernizácia spodného úseku električkovej trate na Hlavnej stanici a tak električky opäť na čas prestanú premávať.

„Modernizácia spodného úseku sa začne na jar roku 2015. Našou prioritou bolo opätovné obnovenie električkovej dopravy na Hlavnú stanicu, rozhodli sme sa preto spustiť prevádzku električiek už po ukončení opravných prác vrchného úseku," povedal Ľubomír Belfi po obnovení električkovej dopravy na stanicu.

Obnova autobusovej dopravy pokračuje

Na bratislavské cesty nepribudnú len kĺbové autobusy. Do leta 2015 pribudne celkovo 100 nových autobusov Solaris Urbino 10 a Iveco Urbanway, čím sa určite zvýši komfort a pohodlie cestujúcich.

Do autobusov sa namontovala vysielačka, aktualizoval sa softvér s databázou zastávok, majú modernejší dizajn, sú nízkopodlažné a nechýba im ani modernejší informačný systém pre cestujúcich. Pochopiteľne súčasťou výbavy je aj klimatizácia a samoobslužné otváranie dverí.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM