Michaela Katonová Správy

Bratislavskí policajti zachránili život mužovi s epileptickým záchvatom. Viete, čo robiť v takejto situácii?

Minulý týždeň sa jednej z hliadok mestskej polície podarilo vďaka rýchlej pomoci zachrániť život muža, ktorý dostal epileptický záchvat pravdepodobne priamo za volantom auta. Podľa záchranárov vie poskytnúť prvú pomoc približne jedna tretina ľudí, no len desať percent efektívne. Ku komu patríte vy?

Ilustračný obrázok k článku Bratislavskí policajti zachránili život mužovi s epileptickým záchvatom. Viete, čo robiť v takejto situácii?
Zdroj: TASR

Hliadka zachovala rozvahu a konala rýchlo

Neďaleko Vrakunskej cesty sa v stredu popoludní pri koľajniciach ocitol Bratislavčan v život ohrozujúcom zdravotnom stave. Na zvláštne správanie muža upozornil hliadku mestskej polície občan, ktorý videl muža ležať na zemi tesne po tom, ako vystúpil zo svojho motorového vozidla.

Auto zostalo zaparkované pod železničným viaduktom. Mestskí policajti začali po mužovi pátrať, až ho napokon našli približne štyristo metrov od koľajiska. Neznámy muž bol značne dezorientovaný a javil známky epileptického záchvatu.

Na miesto preto hliadka privolala pracovníkov rýchlej zdravotnej pomoci a tí následne 36-ročného Bratislavčana previezli na ošetrenie do najbližšieho zdravotníckeho zariadenia. Vozidlo, ktoré muž riadil, policajti uzamkli a kľúče odovzdali majiteľovi.

Len desať percent ľudí vie podať prvú pomoc efektívne

Aj keď sú už záchranári na ceste, ako to bolo aj v prípade 36-ročného Bratislavčana, rozhodujúce sú prvé minúty. Spravidla sa odborná pomoc na mieste nenachádza a obeť alebo postihnutý je bezprostredne odkázaný na osoby vo svojej blízkosti.

Koľko ľudí by v prípade potreby vedelo poskytnúť prvú pomoc je však otázkou. „Na troch ľudí by mal byť jeden človek, ktorý vie poskytnúť prvú pomoc, vychádza to teda tak, že v každej rodine by mal byť aspoň jeden,“ uviedol prezident Červeného kríža Viliam Dobiáš.

Smutnejšou štatistikou je, že len okolo desať percent ľudí vie podať prvú pomoc efektívne.

Skúsenosti záchranárov však hovoria, že pokiaľ si to prakticky nevyskúšame na modelovej figuríne, nevieme podať prvú pomoc správne. Záchranári učia prvú pomoc na niekoľkých modeloch – oživovanie dospelého, dojčaťa, šesť až osem ročného dieťaťa, na modeli „Choking Charlie“ pre nácvik pri dusení cudzím telesom a ďalej ošetrovanie popálenín.

Prečítajte si tiež: Ste to možno práve vy, kto zachráni život. Viete ako na to?

Epileptický záchvat za volantom môže byť smrteľný

Počas autoškoly musia budúci vodiči povinne absolvovať zdravotnú prípravu, pri ktorej sa zároveň učia, ako podať prvú pomoc. Záchranári žiakom pripomínajú, že epileptický záchvat za volantom môže byť smrteľný. Hoci zväčša epileptik vie, že ak k záchvatu dôjde za volantom, automobil má odstaviť na najbližšom možnom mieste, v reálnej situácii to tak nemusí byť.

Ako pomôcť človeku s epileptickým záchvatom:

  • v prípade, že epileptik nešoféruje, ale nachádza sa vo vozidle, pokúste sa auto okamžite bezpečne odstaviť,
  • zavolajte 155,
  • podstatné je ochrániť postihnutého tak, aby sa nezranil,
  • uvoľnite mu gombíky, opasok či zipsy tak, aby mohol lepšie dýchať,
  • nevkladajte postihnutému nič do úst,
  • nikdy sa nesnažte vytiahnuť mu jazyk z úst, mohol by vás vážne zraniť tým, ako mu cvakajú zuby.

Prečítajte si tiež: Už dvanásťročný školák je schopný zachrániť život

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM