Maros Palesch Rôzne

V Starom Meste zapísaný rekordný počet detí

V piatok 21. januára 2011 a v sobotu 22. januára 2011 sa na všetkých základných staromestských školách, ktorých zriaďovateľom je mestská časť Bratislava-Staré Mesto, uskutočnil zápis detí do prvých ročníkov.

Tento rok prejavili rodičia neočakávane veľký záujem o staromestské školy. Podľa predbežných údajov zapísali riaditelia základných škôl celkovo 513 detí a štyrom desiatkam detí odporučili odklad návštevy povinnej školskej dochádzky.

„Počet detí, ktoré rodičia zapísali do škôl v našej mestskej časti, ma nesmierne teší. Potvrdil sa predpoklad, že tento rok záujem bude vyšší ako vlani,“ povedala starostka mestskej časti Bratislava-Staré Mesto Táňa Rosová.

Presné čísla o počte zapísaných detí bude známy v najbližších dňoch. Niektorí rodičia totiž zapísali svoje deti na viacero škôl. V minulom roku zapísali rodičia do základných škôl pod správou mestskej časti Bratislava-Staré Mesto celkovo 341 detí.

Mestská časť Bratislava-Staré Mesto je zriaďovateľom materských a základných škôl. Na území mestskej časti sa v súčasnosti nachádza 6 základných škôl, 2 základné školy s materskými školami, 14 materských škôl bez právnej subjektivity a 2 materské školy s právnou subjektivitou.

Povinná školská dochádzka sa začína spravidla začiatkom školského roka, ktorý nasleduje po dni, keď dieťa dovŕši 6. rok veku, ako aj dieťaťa, ktorému bol odložený začiatok povinnej školskej dochádzky o jeden rok. Zákonným zástupcom detí, ktoré dovŕšia 6. rok veku v čase od 1. septembra 2011 do 31. decembra 2011, poskytnú školy informácie o úradnom postupe v prípade, ak títo zástupcovia chcú požiadať o predčasné zaškolenie dieťaťa.

Zákonní zástupcovia inej ako slovenskej národnosti môžu svoje deti prihlásiť do základných škôl s vyučovacím jazykom svojej národnosti na území hlavného mesta Bratislavy, ak je taká škola zriadená.

Priestupku sa dopustí zákonný zástupca dieťaťa, najmä ak dieťa neprihlási na povinnú školskú dochádzku podľa § 37 zákona č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov.

O bližšie informácie môžu zákonní zástupcovia detí požiadať základné školy.

Zdroj: MČ Bratislava Staré Mesto, Tomáš Halán

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM