Samospráva

Pozor na parkovanie v Starom Meste! Pribúdajú modré rezidentské miesta

Z desiatich parkovacích miest, kde mohli odstaviť svoje auto návštevníci bratislavského Starého Mesta, im už po novom ostávajú len tri. Mestská časť totiž rozširuje rezidentské parkovanie a približne 70 percent pôvodných miest pre všetkých dáva obyvateľom Starého Mesta.

Ilustračný obrázok k článku Pozor na parkovanie v Starom Meste! Pribúdajú modré rezidentské miesta
Zdroj: TASR

„Tam, kde je to možné, sú nové rezidentské ulice a miesta vyznačené pozdĺžnym modrým pásom, čo znamená, že tak vzniká viac priestoru na parkovanie,“ povedala pre TASR hovorkyňa Starého Mesta Alexandra Obuchová. Novými rezidentskými zónami sa tak v Starom Meste už stali napríklad ulice Májkova, Kuzmányho, Poľná, Lermontovova, Somolického či časť Vlčkovej ulice. V súčasnosti rezidentské parkovacie miesta vyznačuje miesta na Gunduličovej.

Do rezidentskej zóny sa zapájajú aj ulice pod Hlavnou stanicou. Miesta sú už vyznačené na Čajakovej, Beskydskej, Ľadovej i Jelenej. Samospráva ešte takto vyznačí Železničiarsku a Žabotovu ulicu. Na dverách bytoviek tak už vyzývajú obyvateľov, aby si na čas svoje autá preparkovali. „Na vyznačovanie je potrebné sucho. V auguste bolo veľmi daždivé počasie, ktoré vyznačovanie trochu skomplikovalo,“ dodala Obuchová.

V Starom Meste od začiatku roka zrušili vyhradené parkovacie miesta. Samospráva vtedy tiež znížila sadzbu dane za užívanie verejného priestranstva. Firmám, ktoré v Starom Meste mali prevažnú časť vyhradených miest, chcela takto kompenzovať zmeny, ktoré priniesla nová parkovacia politika. Za celoročné parkovanie jedného auta tak právnické osoby zaplatia menej o približne 300 eur. „Môžu si za poplatok 1003 eur zakúpiť celoročnú parkovaciu kartu, ktorá ich oprávni parkovať na niektorom z miest určených pre rezidentov, nemôžu mať však vyhradené konkrétne miesto,“ vysvetlila hovorkyňa.

Vyhradené parkovacie miesta samospráva zrušila na miestnych komunikáciách III. a IV. triedy a na pozemkoch vo svojom vlastníctve. Zachované zostali len vyhradené parkovacie miesta pre zdravotne ťažko postihnutých na evidenčné číslo vozidla či parkovacie miesta pre organizácie v zriaďovateľskej pôsobnosti mestskej časti, teda základné či materské školy.

Namiesto parkovacích kariet sú vodičom tiež vydávané parkovacie nálepky.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM