Samospráva

V Ružinove prerokúvajú petíciu proti zahusťovaniu už po druhý krát

Dňa 21. júna 2016 bola doručená na Miestny úrad mestskej časti Bratislava-Ružinov Petícia proti zahusťovaniu sídlisk v mestskej časti Bratislava-Ružinov, spolu so 260-timi podpisovými hárkami a viac ako 4 600 platnými podpismi.

Ilustračný obrázok k článku V Ružinove prerokúvajú petíciu proti zahusťovaniu už po druhý krát
Zdroj: TASR

Ružinov spustil pred blížiacimi sa komunálnymi voľbami v roku 2014 jeden z kandidátov na post starostu mestskej časti, získať dostatočný počet hlasov vo voľbách sa mu nepodarilo. Pod petíciu sa za takmer dva roky podpísalo viac ako 4 600 Ružinovčanov. Na miestnom úrade ju už po druhý krát prerokúva.

Presunutý termín

Ide už o tretí termín prerokovania petície. Z dôvodu letných dovoleniek členov výboru a údajnej neprítomnosti osoby určenej na zastupovanie styku s orgánom verejnej správy bol pôvodný termín presunutý na začiatok septembra. Toho prerokovania sa zúčastnila jedna členka petičného výboru, načo sa vedenie mestskej časti rozhodlo stanoviť ďalší termín, čím vyšlo v ústrety členom petičného výboru. Bratislava24.sk informovala Marianna Šebová, hovorkyňa MČ Bratislava-Ružinov.

V prijatej petícii obyvatelia žiadali, aby mestská časť Bratislava-Ružinov zabezpečila obstaranie územných plánov zón všetkých sídlisk Ružinova za účelom obmedzenia výstavby a zachovania existujúcej zelene na všetkých sídliskách v Ružinove a v súvislosti s ich spracovaním, aby mestská časť Bratislava-Ružinov bezodkladne podala návrhy na začatie konaní o vydanie rozhodnutí o stavebných uzáverách, ktorými sa dočasne obmedzí stavebná činnosť na území všetkých sídlisk Ružinova.

Čítajte aj: Ružinov mení stratégiu pri stavebných uzáverách

Stanovenie jasných pravidiel

Mestská časť Bratislava-Ružinov už obstaráva deväť územných plánov zón: Štrkovecké jazero, Bajkalská – Drieňová, Bajkalská – roh, Cvernovka, Ostredky, Nivy – Palkovičova, Miletičová trhovisko, Pošeň – sever, Pošeň – juh. Zmeny a doplnky sa týkajú ÚPN-Z Trnávka – stred. Ide o najväčší počet rozpracovaných ÚPN-Z na území hlavného mesta. Ich cieľom je stanovenie jasných pravidiel pre výstavbu v danej lokalite.

V prípadne ÚPN-Z Bajkalská roh je právoplatného územné rozhodnutia o stavebnej uzávere z júla tohto roku. Pri ÚPN-Z Štrkovecké jazero a Ostredky sú už vydané rozhodnutia o stavebnej uzávere. Konanie prebieha v prípade ÚPN-Z Bajkalská – Drieňová.

Územné plány zón spodrobňujú Územný plán hlavného mesta, ale musia s ním byť v súlade. „Ak Územný plán hlavného mesta umožňuje niekde stavať, my to nemôžeme územným plánom zóny zakázať. Riešením regulácie výstavby je tak schválenie nového Územného plánu hlavného mesta v súlade s požiadavkami mestských častí,“ uviedol starosta Ružinova Dušan Pekár.

Neboli akceptované

Ružinov v roku 2012 zaslal na magistrátu hlavného mesta dvadsať podnetov na vtedy ešte pripravované Zmeny a doplnky 03 Územného plánu hlavného mesta. „Ich podstata spočívala v zachovaní parkov, zelene a ochrane školských areálov. Išlo napríklad o zadefinovanie okolia jazera Rohlík ako parku či viacerých zelených území na Ostredkoch. Ružinov je známy ako zelené miesto a to si chceme aj udržať,“ objasnil starosta Ružinova Dušan Pekár.

Z dvadsiatich podnetov vyhodnotil magistrát šesť ako vhodných na pripravované Zmeny a doplnky 03 Územného plánu hlavného mesta, no pri ich schvaľovaní neboli akceptované. „Zeleň v Ružinove si musíme chrániť. A práve preto sme hlavnému už v minulosti zaslali viacero podmetov súvisiacich s takouto ochranou. Bude v rukách primátora a mestských poslancov akceptovať tieto pripomienky a schváliť, aby sa stali súčasťou Územného plánu hlavného mesta,“ uzavrel starosta Ružinova Dušan Pekár.

Čítajte aj: Ceny bytov v Bratislave stále rastú. Obľúbený je Ružinov

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM