Rôzne

V Novom Meste vznikne nová cyklotrasa. Spojí Vajnorskú ulicu s Račianskou

V jednosmernom úseku Zátišia budú môcť cyklisti jazdiť obojstranne, a to cez protismerný pruh na vozovke pri chodníku pred existujúcou domovou zástavbou.

Ilustračný obrázok k článku V Novom Meste vznikne nová cyklotrasa. Spojí Vajnorskú ulicu s Račianskou
6
Galéria
Foto: Monika Gécziová

V Novom Meste by mala pribudnúť nová cyklotrasa. Viesť by mala cez lokalitu Zátišie a spojiť Vajnorskú ulicu s Račianskou. Nepôjde však o oddelenú cyklotrasu, vyznačená bude samostatným pruhom na vozovke. Mestská časť by ju mala začať vyznačovať v najbližších dňoch.

Samostatný pruh na ceste

„V stavebne dobudovaných obytných štvrtiach, ako sú Zátišie a Ľudová štvrť, nie je možné vybudovať nové oddelené cyklotrasy. V takýchto situáciách sa snažíme budovať cyklistické koridory vyznačením samostatného pruhu na existujúcej vozovke,“ uvádza samospráva na webovej stránke s tým, že sa zároveň snaží zvýhodniť cyklistov, napríklad povolením ich obojsmernej jazdy v jednosmerných úsekoch.

V najbližšom období bude vyznačený hlavný mestský cyklistický okruh číslo 5, ktorého trasu a napojenia definujú záväzné dokumenty hlavného mesta. Úsek dlhý 1,4 km spojí ulice Vajnorská a Račianska. Začína sa na križovatke Vajnorská/Zátišie a vedie ulicami Zátišie, Hattalova, Pluhová, Kukučínova a Janoškova k Mladej Garde.

Všetko pre bezpečnosť

V jednosmernom úseku Zátišia budú môcť cyklisti jazdiť obojstranne, a to cez protismerný pruh na vozovke pri chodníku pred existujúcou domovou zástavbou. Trasa bude následne pokračovať obojsmerne po Zátiší a Hattalovej k Pluhovej ulici.

„V jednosmernom úseku Pluhovej na Kukučínovu ulicu je vzhľadom na šírku vozovky povolená obojsmerná jazda cyklistov bez vyznačenia vodorovným dopravným značením,“ poznamenáva mestská časť.

Aby však mohli chodci na Pluhovej ulici bezpečne využívať chodník a aby týmto úsekom mohli bezpečne jazdiť aj cyklisti, bude parkovanie povolené len na južnej strane ulice.

Súčasné nelegálne parkovanie na chodníku na severnej strane, ktoré neponecháva voľnú šírku chodníka 1,5 metra pre chodcov, bude zakázané aj dopravným značením. Následne bude cyklotrasa pokračovať cez železničné priecestie a napojí sa na Račiansku ulicu.

Otázky alebo postrehy môžu obyvatelia posielať elektronicky prostredníctvom e-mailovej adresy cyklo@banm.sk.

Ilustračné foto

Bicykle, cyklisti
6
Galéria

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM