Správy

V Bratislave si MDŽ pripomenú mimovládne organizácie feministickou oslavou

Tohtoročný Medzinárodný deň žien oslávia viaceré mimovládne organizácie a iniciatívy v Bratislave spoločným podujatím. Podľa organizátorov bude oslavou rozmanitosti a pripomenutím, že je neprípustné znevažovanie a znevýhodňovanie ľudí na základe rodu, sexuálnej orientácie, veku či pôvodu.

Ilustračný obrázok k článku V Bratislave si MDŽ pripomenú mimovládne organizácie feministickou oslavou
Zdroj: TASR

Pod názvom Majme Deň Žien: Hovorme po feministicky sa skutoční dnes 8. marca v priestore pre chýbajúcu kultúru FUGA. Súčasťou podujatia bude viacero workshopov a diskusií s predstaviteľmi prítomných organizácií a iniciatív.

„Osláviť 8. marca znamená uvedomiť si potrebu skutočnej rovnosti príležitostí žien a mužov v súkromnom i verejnom priestore,“ vysvetlila Miroslava Bobáková, výkonná riaditeľka Slovensko-českého ženského fondu. Ženy si podľa nej majú byť isté, že na ich názoroch a hodnotách celej spoločnosti záleží, a to nielen jeden deň v roku.

Na feministickej oslave MDŽ sa bude hovoriť o dôležitosti inkluzívneho a rodovo-vyváženého jazyka, o význame filantropie posilňujúcej ľudské práva žien, priblížili organizátori v tlačovej správe. Oficiálne tu spustia hlasovanie v pilotnom ročníku anticeny pre najsexistickejšiu reklamu s názvom „Sexistický kix“.

Popri angažovaných umeleckých aktivitách budú mať návštevníci možnosť spoznať výrobky palestínskych žien žijúcich v utečeneckých táboroch alebo si prezrieť výstavu Ester Erdélyi „Pod červeným dáždnikom“, ktorá zachytáva život žien pracujúcich v sexbiznise.

Široká verejnosť bude mať napokon možnosť zoznámiť sa so ženskými a feministickými iniciatívami a ich predstaviteľkami, ktoré pomáhajú meniť svet, štrajkujú za lepšie vzdelanie, zasadzujú sa za odstránenie násilia páchaného na ženách, za práva rodiacich žien a matiek alebo proti rodovým stereotypom.

Prečítajte si tiež: Viete už ako budete tráviť voľné večery cez pracovný týždeň?

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM