Kultúra

V Bratislave sa začali medzinárodné Dni architektúry a dizajnu

V rámci svojho ôsmeho ročníka podujatie ponúkne voľne prístupné videoprezentácie tvorby našich aj zahraničných autorov, ale aj prednášky, výstavy, workshopy a diskusie.

Ilustračný obrázok k článku V Bratislave sa začali medzinárodné Dni architektúry a dizajnu
4
Galéria
Zdroj: Facebook

V Bratislave sa začali tradičné medzinárodné Dni architektúry a dizajnu (DAAD). Ich ôsmy ročník ponúka do nedele 4. júna voľne prístupné videoprezentácie tvorby autorov, prednášky, výstavy, semináre, workshopy a diskusie.

Prvá liga architektúry

„Chceme naďalej propagovať dobrú architektúru a dobrý dizajn. Predstaviť tvorivých ľudí, ktorí sa snažia všeličo vylepšiť. Okrem už známych tvorcov dávame príležitosť aj mladým,“ povedala Tatiana Kollárová, ktorá je spolu so Štefanom Polakovičom hlavnou organizátorkou festivalu.

„Máme tu niekoľko významných zahraničných hostí, oproti minulosti viac žien. Dnešným hlavným hosťom na slávnostnom otvorení je Martin Rajniš, jeden z najvýznamnejších českých architektov, veľký propagátor trvaloudržateľných objektov stavaných z prírodných materiálov a milovník slobody. Vo večernej prednáške nám o tom veľa prezradí,“ pozýva záujemcov Polakovič.

V kostole Klarisky nájdete výstavu Prvé dámy slovenskej architektúry. Tá je venovaná šiestim osobnostiam: Márii Krukovskej, Štefánii Krumlovej, Milici Marcinkovej, Viere Meckovej, Oľge Ondreičkovej a Lýdii Titlovej, ktoré ako prvé ženy pôsobili na slovenskej architektonickej scéne od roku 1950. Ich portréty aj navrhnuté stavebné diela približujú návštevníkom veľkoplošné fotografie Olji Triaška Stefanovičovej.

Okrem Rajniša v sérii autorských prezentácií s názvom Prvá liga sa so svojou tvorbou predstavia poprední architekti: Mehron Kirk (Anglicko), Tina Gregovič (Slovinsko), Arno Brandlhuber (Nemecko), Momoyo Kaijima (Japonsko), Anders Lonka, Martin Laursen a Martin Krogh (Dánsko). Ďalších možno spoznať v rámci Clubovky a iných stretnutí.

Obdivujte aj retro dizajn

Nechýbajú ani sprievodné podujatia. V programe sú filmy o architektúre, prehliadka a predaj tvorby mladých dizajnérov, personifikácie verejného priestoru, fashion prehliadka, detská tvorivá dielňa, prezentácia mladej slovenskej hudobnej scény aj tvorba študentov architektúry a dizajnu.

„Na základe uskutočneného výskumu ponúkame na výstave prvé staré výrobky priemyselného dizajnu kedysi bežné používané. Ako napríklad rádioprijímač, prvý telefón, ale aj prvé horské slnko a všeličo iné aj s ich príbehmi,“ prezradil vedúci Slovenského múzea dizajnu Maroš Schmidt.

Výstavy sú v galérii Archa, na Hviezdoslavovom a Primaciálnom námestí, v Poľskom inštitúte, Primaciálnom a Pálffyho paláci, Galérii architektúry, Refinery Gallery a iných priestoroch Bratislavy.

Festival DAAD, ktorý vzrušuje, inšpiruje, vzdeláva, informuje a baví, sa koná pod záštitou ministra kultúry SR Mareka Maďariča, primátora Bratislavy Iva Nesrovnala a starostu bratislavského Starého Mesta Radoslava Števčíka v spolupráci so Slovenskou komorou architektov, Spolkom architektov Slovenska, Slovenským centrom dizajnu, Vysokou školou výtvarných umení a Fakultou architektúry Slovenskej technickej univerzity.

Program je na internetovej stránke www.daad.sk.

daad
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM