Michaela Katonová Kultúra

V Bratislave predstaví svoju tvorbu fotografka Marta Földešová

Tabula rasa, pod týmto názvom sa 14. januára v Bratislave, v kreatívnom priestore Connect, Cvernovka uskutoční vernisáž výstavy fotografky Marty Földešovej. "Je to téma, ktorou som chcela ukázať svet detskej duše, ktorý je ako nepopísaný biely papier, ešte nezaplnený skúsenosťami," povedala autorka.

Ilustračný obrázok k článku V Bratislave predstaví svoju tvorbu fotografka Marta Földešová
Zdroj: TASR

Svet detskej fantázie

Marta Földešová fotila svoju dcéru, nejde však o portréty, ale zachytené pocity. „Svet detskej fantázie, neohraničený, slobodný. Nie sú to vôbec klasické portréty, sú to trojice a dvojice fotografií, ktoré vytvárajú voľne na seba nadväzujúce príbehy,“ doplnila fotografka, ktorá po praxi vo viacerých tlačových médiách pôsobí od roku 2006 na voľnej nohe.

I keď sa počas predošlého obdobia nevyhla ani reportážnej fotografii, stredobodom jej záujmu bol vždy človek. Za viac ako 20-ročnej praxe sa vo svojich fotografiách viackrát dotkla jeho sociálneho prostredia a pri stretnutiach s umeleckými osobnosťami ich osobnostného zázemia. V jej portfóliu sa nachádzajú portréty viacerých osobností verejného i umeleckého života, napríklad Ladislava Chudíka či Mariána Vargu.

Sme ako vy

V súčasnosti sa Földešová venuje najmä rodinnej fotografii. Rodiny či ich členov zvečňuje v bezprostredných okamihoch. Dôraz kladie na atmosféru a puto, ktoré ich spája a vystihuje. Prirodzené pre jej umelecké vyjadrovanie je i tvorba multižánrových projektov. Takými boli Voľné asociácie – vizuálny dialóg, ktorý viedla s dizajnérkou Petrou Šištíkovou, alebo projekt ID, v ktorom v spojení fotografie s tancom a hudbou skúma identitu jedinca.

Jej empatie k dieťaťu sa prejavili i v autorskej spolupráci na projekte Sme ako vy – putovnej výstave portrétov ľudí s Downovým syndrómom.

V roku 2015 sa Marta Földešová zúčastnila na súťaži Slovak Press Photo. V kategórii Umenie a šoubiznis v nej získala 1. miesto práve za výber fotografií, ktoré sú i súčasťou výstavy Tabula rasa. Jej ústrednou postavou je dieťa a jeho svet, jeho fantázie – neobmedzená, neohraničená a ľahká. Hlavný motív výstavy na vernisáži doplnia i netradičné umelecké kreácie speváčky a hudobníčky Eniesy a vzdušnej akrobatky Ariadny Vendelovej.

Výstava potrvá do 15. februára.

Prečítajte si tiež: V Slovenskom národnom múzeu môžete bližšie spoznať Ľudovíta Štúra aj tlač litografie zo starého kameňa

Foto ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM