Tomáš Stupavský Kultúra

V Bratislave je stále ešte možné navštíviť štyri výstavy festivalu Mesiac fotografie

Ostatný 24. festival Mesiac fotografie v Bratislave napriek oficiálnemu novembrovému ukončeniu ešte pretrváva niekoľkými výstavami. V Pálfiho paláci Galérie mesta Bratislavy sú do 11. januára otvorené dve z hlavných výstav festivalu, ktoré patria medzi najviac navštevované.

Ilustračný obrázok k článku V Bratislave je stále ešte možné navštíviť štyri výstavy festivalu Mesiac fotografie
Zdroj: TASR

Je to výber z tvorby rakúskeho fotografa zo začiatku minulého storočia Rudolfa Koppitza. Na nej možno nájsť slávnu a najdrahšiu fotografiu aktu s názvom Štúdia pohybu z roku 1925. Druhá je výstava najvýznamnejšieho fotografa architektúry Gabriela Basilica z Talianska a zobrazuje veľkoplošné pohľady z vtáčej perspektívy na štyri svetové metropoly: Moskvu, Šanghaj, Rio de Janeiro a San Francisco.

Do 31. januára je v Múzeu kultúry Maďarov na Slovensku v podhradí na Žižkovej ulici tematická výstava čiernobielych fotografií od Kornela Divalda z bojísk Šarišskej a Zemplínskej župy v roku 1915. Najdlhšie – až do 16. februára si možno pozrieť v hlavnej budove Slovenského národného múzea výstavu Teatrálny svet, ktorá mapuje 100 rokov slovenskej divadelnej fotografie od roku 1839 do 1939.

Sú na nej stovky prvých čiernobielych historických dokumentov od profesionálnych, amatérskych aj neznámych autorov z archívu Divadelného ústavu aj od súkromných zberateľov. Medzi nimi i portréty svetoznámych hercov z ich podpismi, či zábery z rôznych fašiangov a iných osláv v obciach a mestách.

Podľa riaditeľa Mesiaca fotografie Václava Maceka zo Stredoeurópskeho domu fotografie aj tento rok festival naplnil svoje očakávania pri propagácii tohto vizuálneho umenia. To sa týka záujmu verejnosti aj odborníkov z rôznych krajín. Okrem divadelnej fotografie bola hlavnou témou festivalu i propaganda a moc.

„Na kľúčové výstavy sme dosiahli návštevnosť takmer 4000 ľudí, na iné 1000 až 1500. U odbornej kritiky bola v médiách dobrá odozva. Veľmi ma potešilo, že v českých Lidových novinách sme mali celostranovú recenziu na náš festival,“ uviedol Václav Macek.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM