Rôzne

V Bratislave budú testovať novú električku. Tá potom zamieri do Turecka

V najbližších dňoch bude v Bratislave prebiehať testovanie novej električky. Vozidlo však nie je vyrobené pre naše hlavné mesto, ale poputuje do tureckého Eskişehiru.

Ilustračný obrázok k článku V Bratislave budú testovať novú električku. Tá potom zamieri do Turecka
Zdroj: Škoda Transportation

V uliciach Bratislavy sa v týchto dňoch objaví električka Škoda ForCity Classic. Vyrobila ju česká spoločnosť Škoda Transportation pre turecké mesto Eskişehir. Pýtate sa, čo teda bude robiť v našom meste?

Výrobcovia električky si totiž Bratislavu vybrali ako vhodnú na testovanie nového modelu. Skúšky však budú zároveň prebiehať aj v Turecku. "Využijeme to, že dopravný podnik v slovenskom hlavnom meste má rovnako ako turecké mesto úzkorozchodné trate. Výhodou pre nás je aj geografická blízkosť Bratislavy, čo zjednodušuje proces testovania,“ vysvetlil projektový manažér Škoda Transportation Václav Petr.

Moderné električky

Spoločnosť Škoda Transportation vyrobí pre turecký dopravný podnik celkovo 14 nízkopodlažných moderných električiek ForCity Classic. Vozidlá sú vybavené výkonnými trakčnými batériami, ktoré umožňujú premávku aj v úsekoch bez trolejového vedenia. Pohon môže byť použitý aj v prípade poruchy vrchného elektrického vedenia, čím nedôjde k narušeniu plynulosti premávky.

Do viac ako 30-metrov dlhých a plne klimatizovaných električiek sa zmestí 276 cestujúcich. Navyše, vo vnútri vozidiel sa nenachádzajú žiadne schody.

Turecký dopravca zaplatí za nové električky viac ako 26 miliónov eur. Spoločnosť Škoda Transportation už v minulosti takéto vozidlá do Turecka predávala. V rokoch 2013 až 2015 dodala 72 nízkopodlažných električek do mesta Konya.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM