Správy Správy

V areáli SAV otvorili Centrum aplikovaného výskumu nových materiálov

Centrum je situované v novootvorenom Pavilóne materiálových vied SAV na Dúbravskej ceste v Bratislave. Pozostáva zo špičkových laboratórií, kancelárií pre pracovníkov centra, administratívnych priestorov, kancelárií pre technologický transfer a priestorov pre manažment centra.

Ilustračný obrázok k článku V areáli SAV otvorili Centrum aplikovaného výskumu nových materiálov
Zdroj: TASR

Centrum aplikovaného výskumu nových materiálov a transferu technológií v areáli SAV v Bratislave dnes slávnostným prestrihnutím pásky otvorili predseda Slovenskej akadémie vied (SAV) Pavol Šajgalík, generálny riaditeľ sekcie vysokých škôl Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR Peter Plavčan a člen predsedníctva SAV, riaditeľ nového centra Juraj Lapin.

Na slávnosti sa zúčastnil aj splnomocnenec vlády SR pre vedu a výskum Jaromír Pastorek, riaditelia ústavov SAV a ďalší hostia.

Celkové výdavky na realizáciu tohto projektu predstavujú 24.998.953,75 eura.

Riaditeľ Centra aplikovaného výskumu v príhovore vyjadril presvedčenie, že toto pracovisko splní svoj účel – nájsť správny spôsob prepojenia výskumu a praxe a prispeje k efektívnemu využívaniu modernej infraštruktúry vybudovanej z prostriedkov štrukturálnych fondov Európskej únie v rámci operačného programu Výskum a vývoj.

Pripomenul, že centrum zahŕňa aj existujúce laboratóriá partnerov projektu, ktoré boli vybavené špičkovými prístrojmi a technológiami. Sú to napríklad Elektrotechnický ústav, Fyzikálny ústav a ďalšie ústavy SAV, ako aj Slovenská technická univerzita (STU) a ďalšie pracoviská.

J. Lapin ďalej informoval, že v rámci centra vybudovali päť high-tech laboratórií. Laboratórium keramických materiálov je zamerané na výskum a vývoj technológií na prípravu a charakterizovanie vlastností keramických prototypových komponentov ako guľôčky a valčeky ložísk, keramických pancierov či keramických bioimplantátov.

Prečítajte si aj: STU oficiálne otvorila svoj univerzitný vedecký park v Bratislave

Laboratórium materiálov pre elektrotechniku rieši výskum a vývoj moderných elektronických súčiastok, skúma vlastnosti supravodičov v silných magnetických poliach. Laboratórium kovových materiálov sa zaoberá výskumom a vývojom technológií presného odlievania pre vysokoteplotné zliatiny a práškovou metalurgiou na prípravu kompozitov.

Ďalšími pracoviskami sú Laboratórium využitia nanomateriálov a Laboratórium štruktúrnych analýz materiálov.

Súčasťou centra je aj Kancelária pre transfer technológií, ktorá sa zaoberá okrem iného posudzovaním vynálezov a technológií z pohľadu ich možného patentovania a patentovaním vynálezov.

Centrum je atraktívne aj pre reintegráciu výskumníkov pôsobiacich v prestížnych zahraničných výskumných inštitúciách prostredníctvom mobilného programu SAV SASPRO.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM