han Samospráva

Už je takmer HOTOVÉ: Takto vyzerá Divadlo Aréna, najmodernejšie na Slovensku! FOTO

Bratislavský samosprávny kraj (BSK) investoval do kompletnej rekonštrukcie divadla na petržalskom brehu Dunaja viac ako 10 miliónov eur. Čoskoro budú práce na Župnom divadle Aréna ukončené.

Ilustračný obrázok k článku Už je takmer HOTOVÉ: Takto vyzerá Divadlo Aréna, najmodernejšie na Slovensku! FOTO
7
Galéria

BSK náročnú rekonštrukciu podporil obrovskou sumou, ktorá sa vyšplhala cez desať miliónov eur a táto investícia už naberá reálnu podobu.

„Ide o najväčší investičný projekt župy v oblasti kultúry. Nielen že zrenovujeme národnú kultúrnu pamiatku, ale do vnútra nainštalujeme modernú divadelnú techniku. Z divadla chceme vytvoriť dominantu Tyršovho nábrežia, ktorého areál oživíme a otvoríme ho aj mimo času vyčleneného na predstavenia,“ uviedol predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba. Informuje o tom BSK na svojom webe.

Už sa dokončuje

V posledných dňoch sa realizovali dokončovacie práce ako omietky, maľovky, realizujú sa obklady a dlažby, protipožiarne nátery, osádzajú sa sklenené zábradlia. Rovnako sa kompletizuje zdravotechnika, sprchové kúty, toalety, umývadlá. Súčasne sa robia vonkajšie rozvody pre verejné osvetlenie, zásuvkové exteriérové systémy či rekonštrukcia spevnených plôch.

Následne sa bude kompletizovať elektroinštalácia, svietidlá, vypínače, kamerový systém, wi-fi, rôzne senzory a slaboprúdové zabezpečenie stavby. V záverečnej fáze sa osadí javisková technológia spolu so svetelnou, zvukovou a premietacou technikou. Píše sa na webe BSK.

„Na rekonštrukciu sa pozeráme komplexne. Okrem divadelného zážitku tu bude veľmi pekná kaviareň s terasou a výhľadom na panorámu starej Bratislavy. Chceme, aby sem ľudia nielen prišli, ale aj strávili tu nejaký čas. Bude tu čitáreň, workshopy, dielne, diskusie, experimentálna scéna. Chceme pritiahnuť mladých tvorcov i divákov. V letnej sezóne sa divadlo otvorí pre site specific projekty ako sú letná scéna, vysunuté javisko s hľadiskom, menšie šapitó, nový cirkus, hudobné večery či popoludnia,“ opísala zámer Svetlana Waradzinová, vedúca oddelenia kultúry BSK.

Niečo o budove

Ako ešte uvádza portál BSK, variabilita budovy, ale i celého priestoru je veľká, čo prináša veľkú pridanú hodnotu oproti iným divadelným budovám. „Hľadisko Divadla Aréna bude teleskopické, zasúvateľné, s rôznym výškovým rozptylom. Vďaka tomu tu vedia byť aj iné typy podujatí ako klasické „kukátkové“ predstavenia,“ dodali.

Výber z aktuálnych tém:

Župné Divadlo Aréna sa dokončuje
7
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM