Nina Táborská Rôzne

Uprednostňujete E-knihy alebo máte radšej vôňu papiera? Táto knižnica vyhovie každému čitateľovi

Petržalská miestna knižnica ožila v online prostredí. Zaviedli v nej automatizovaný knižničný fond a dnes je možné si rezervovať či objednávať knihy online. Ak ste zabudli vrátiť knihu, nemusíte čakať na poštovú upomienku. Všetky potrebné informácie sa dozviete z vlastného konta.

Ilustračný obrázok k článku Uprednostňujete E-knihy alebo máte radšej vôňu papiera? Táto knižnica vyhovie každému čitateľovi
Foto: Eva Viestová / Zdroj: Dnes24.sk

Pozrite sa, čo všetko ponúka modernizovaná knižnica svojim návštevníkom v online prostredí:

Online katalóg

„Prostredníctvom online katalógu na web stránke knižnice má každý čitateľ prístup do svojho konta a okrem osobnej návštevy knižnice si môže mailom rezervovať aj objednať požadovanú knihu,“ vysvetlil pre Bratislava24.sk Michal Kaliňák, vedúci Oddelenia komunikácia s verejnosťou v Petržalke.

Ak v tom čase nie je k dispozícii kniha, ktorú hľadáte, získate informáciu o tom, kedy bude možné si ju zapožičať. Tento systém rezervácie kníh je čitateľom k dispozícii každý deň v týždni. „Záujem o túto službu dokazuje aj minuloročné využívanie, nakoľko v roku 2014 si 1 215 Petržalčanov mailom rezervovali knihy,“ doplnil Kaliňák,.

Online objednávky

Túto službu využívajú najmä študenti a odborná verejnosť. Každá takáto objednávka je vybavená do 24 hodín. Služba sa realizuje na pobočke odbornej a cudzojazyčnej literatúry a na dvoch rodinných pobočkách. „V minulom roku petržalská knižnica takto vybavila 2 050 objednávok. Od 16 marca 2015 bude táto služba – online objednávky na všetkých desiatich pobočkách knižnice,“ informoval Kaliňák.

Online upomienky

Možno sa to stalo už aj vám. Požičali ste si knihu a zabudli na jej vrátenie. V takomto prípade knižnica využíva emaily na zaslanie upomienky. Ak čitateľ nereaguje na tri upomienky, následne je mu poštou zaslaná štvrtá, tzv. riaditeľská. V minulom roku ich bolo v Petržalke takmer 6-tisíc, pričom celková suma za zaplatené upomienky bola na úrovni 7 800 eur.

E-knihy

Miestna knižnica Petržalka v rámci digitalizácie pripravuje aj ďalšiu aktivitu. Tou sú E-knihy. Ich význam postupne narastá, pričom umožňujú čítanie knihy viacerými čitateľmi naraz, kedykoľvek v priebehu dňa a teda neobmedzene.

Riaditeľka miestnej knižnice Katarína Bergerová verí, že v tomto roku sa toto úsilie podarí. „Robíme všetko preto, aby sme na konci roka mohli povedať, že paleta online služieb našej knižnice je nielen pestrá, ale aj atraktívna,“ uzatvára riaditeľka.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM