Správy

Univerzita Komenského sa umiestnila medzi sedemsto najlepšími univerzitami sveta

Univerzita Komenského v Bratislave sa opäť ako jediná slovenská vysoká škola umiestnila v svetovom rebríčku univerzít QS World University Rankings.

Ilustračný obrázok k článku Univerzita Komenského sa umiestnila medzi sedemsto najlepšími univerzitami sveta
Zdroj: ephoto.sk

Univerzita Komenského (UK) sa opakovane dostala na 651. – 700. miesto. Prvé tri priečky rebríčka obsadili Massachusetts Institute of Technology (1.), Stanford University (2.) a Harvard University (3.).

Čítajte aj: TOP rebríček základných škôl a gymnázií: V hodnotení vedie východ

Šesť kritérií rebríčka

Rebríček zoraďuje univerzity podľa šiestich kritérií s rôznou váhou: akademická reputácia (40 %), reputácia medzi zamestnávateľmi (10 %), pomer študentov a akademických pracovníkov (20 %), počet citácií (20 %), úspešnosť pri získavaní študentov (5 %) a akademikov (5 %) zo zahraničia.

QS World University Rankings, ktorý bol prvýkrát uverejnený v roku 2004, zozbieral do aktuálneho rebríčka údaje zo 4 332 univerzít, z ktorých bolo hodnotených najlepších 916 na svete.

UK sa dlhodobo umiestňuje ako jediná slovenská univerzita medzi najlepšími univerzitami sveta vo viacerých rebríčkoch. >

V rankingu z júla 2016 Center for World University Rankings (CWUR) obsadila 637. miesto. V hodnoteniach University Ranking by Academic Performance (URAP) či Round University Ranking (RUR) sa dokonca nachádza v prvej päťstovke.

„Medzinárodné rebríčky sú jedným z nástrojov ohodnotenia kvality vzdelávania, výskumu a vedy univerzít. Sú pre nás dôležité z hľadiska možnosti porovnávania sa s inými univerzitami a predstavujú tiež podnet na ďalšie zlepšovanie sa. Uvedené umiestnenia dokazujú, že napriek poddimenzovanému financovaniu je naša vedecká aktivita a kvalita výučby porovnateľná so svetom,“ zdôraznil rektor UK Karol Mičieta.

Čítajte aj: Univerzita Komenského obsadila miesto v svetovom rebríčku vysokých škôl

Ilustračný obrázok

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM