Michaela Katonová Správy

Učitelia sa nevzdávajú, vláda neustúpi

Štajkujúci učitelia o sebe dali počuť pred Národnou radou Slovenskej republiky, kde zasadal Výbor NR SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport. Dve stovky ľudí protestovali s transparentmi nad hlavami, za zvuku rapkáčov a bubnov.

Ilustračný obrázok k článku Učitelia sa nevzdávajú, vláda neustúpi
Foto: Alexandra Húsková / Zdroj: Dnes24.sk

Nespokojní učitelia, rodičia ale aj samotní žiaci prišli pred Národnú radu, aby pripomenuli politikom, že je čas konať. Školský výbor, ale všetky opozičné návrhy zamietol, napriek tomu pedagógovia naďalej trvajú na svojich podmienkach.

Hlasný dav

„Chceli sme im trošku spríjemniť rokovanie, nech počujú, že ulica nie je prázdna. Vyjadrujú sa totiž na našu adresu, že sme malá skupinka rebelov, takže je tu viditeľné i počuteľné, že tá skupinka nie je malá a že sme dav ľudí, ktorý sa spája v celok za lepšie školstvo a za budúcnosť nášho školstva,“ povedal Ľuboš Sibert z Iniciatívy slovenských učiteľov.

Viktor Križo z ISU dúfa, že poslanci budú rýchli. Protestom ich chceli povzbudiť k tomu, aby ukázali, ako rýchlo vedia pracovať. „My pracujeme dvadsaťštyri hodín s deťmi, zdvíhame telefonáty do 23.00 h rodičom. Myslím si, že by bolo načase, aby nám ukázali, čo vedia urobiť. Sú za to platení z našich daní.“ Podľa jeho slov je zázrakom, že vzniká celospoločenská diskusia a že v školstve sa začínajú hýbať ľady aj medzi učiteľmi, ktorí, ako tvrdí, sami objavujú svoju dôstojnosť.

Prečítajte si tiež: Štrajkujúcich učiteľov bude počuť pred národnou radou, študenti im poďakujú koncertom

Svoje stanovisko vyjadrila aj univerzita

K štrajku sa vyjadrila aj najstaršia a najväčšia Univerzita Komenského v Bratislave. "Pokiaľ rokovania predstaviteľov štátu a ISU nebudú úspešné, členovia Akademického senátu FiF UK sa obrátia na akademickú obec univerzity s návrhom na vyhlásenie jednodňového štrajku na podporu požiadaviek štrajkujúcich učiteľov,“ konštatuje sa vo vyhlásení Akademického senátu Filozofickej fakulty UK.

Mimoriadne zasadnutie Výboru NR SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport zvolal jeho predseda Mojmír Mamojka (Smer-SD). Urobil tak na základe podpisov opozičných poslancov, ktorí chceli hovoriť o situácii v školstve. Na zasadnutie výboru bol pozvaný minister školstva Juraj Draxler (nominant Smeru-SD), predstavitelia Iniciatívy slovenských učiteľov i šéf školských odborov Pavel Ondek. Dôvodom minulotýždňového vyhlásenia štrajku učiteľov je podľa ISU dlhodobé ignorovanie požiadaviek učiteľskej obce, odborových a profesijných organizácií v školstve na zabezpečenie primeraného financovania školstva.

Prečítajte si tiež: Štrajkujúci učitelia nebudú sedieť doma. V Bratislave budú napríklad čistiť verejné priestory

Zdroj: TASR / Dnes24

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM