Alexandra Húsková Správy

Štrajkujúcich učiteľov bude počuť pred národnou radou, študenti im poďakujú koncertom

Učitelia sa opäť chystajú pred parlament. Rapkáčmi a bubnami chcú dať o sebe vedieť počas zasadania výboru, ktorý bude prejednávať ich požiadavky. Zástupcovia študentov zase pripravujú koncert známych i menej známych kapiel s názvom "Ďakujeme, že vieme".

Ilustračný obrázok k článku Štrajkujúcich učiteľov bude počuť pred národnou radou, študenti im poďakujú koncertom
Foto: Zuzana Jakubičková

Štrajkovanie slovenských učiteľov začalo svoj druhý týždeň. Pondelňajšieho vytvorenia živej reťaze okolo Úradu vlády sa zúčastnilo viac ako dvetisíc ľudí.

„Sme veľmi milo prekvapení, koľko ľudí prišlo aj napriek tomu, že vonku prší. Dokázali sme vytvoriť niekoľkokilometrovú reťaz, ľudia stáli skutočne tesne vedľa seba, takže nepochybujem, že by bola oveľa dlhšia. Dodalo nám to silu, určite chceme pokračovať aj naďalej. Situácia je vážna, štrajk stále trvá,“ povedal pre Bratislava24.sk Branislav Kočan, učiteľ a jeden z organizátorov.

Aktuálne je v štrajku podľa Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU) zapojených viac ako deväťtisíc učiteľov z bezmála sedemsto škôl.

Dajme o sebe počuť

Organizátori z ISU pripravili v utorok ďalšie verejné stretnutie, tentokrát pred Národnou radou Slovenskej republiky (NR SR). O 14. hodine tu zasadá Výbor NR SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport, na ktorej sa budú prerokovávať požiadavky štrajkujúcich pedagógov. „Budú na nej aj zástupcovia nás, štrajkujúcich,“ uviedli členovia ISU.

„Príďme a pripomeňme im, že rečí už bolo dosť a je najvyšší čas na činy. Aj parlament má zodpovednosť voči žiakom, ktorým sa nedostáva kvalitné vzdelanie, hoci by sa malo,“ uvádzajú organizátori z ISO na pozvánke k stretnutiu.

Všetkým odporúčajú, aby si priniesli bubny, rapkáče, píšťalky.

Ďakujeme, že vieme

V utorok pripravili verejnú akciu aj študenti. Od 17.hodine pozýva Študentská iniciatíva na ďalšie otvorené zhromaždenie na Námestie SNP. Vystúpia tu známe osobnosti verejného života a kapely.

Cieľom je poďakovanie svojím učiteľom za to, že vyvíjajú snahu zmeniť školstvo nielen štrajkom, ale aj svojím prístupom ku študentom. „Zmena vzdelávania sa týka nás všetkých a pravdebodobne každý z nás mal to šťastie a mohol stretnúť aspoň pár učiteľov, ktorí mu dali viac, ako bolo predpísané,“ uvádzajú na oznámení. „Poďme spolu ukázať, že chceme takýchto učiteľov viac!,“ vyzývajú.

Program moderuje Michal Hvorecký, vystúpi Martin Geišberg, členovia skupín Korben Dallas, Para, či Puding pani Elvisovej.

Prečítajte si aj:Bratislavské podniky ponúkli učiteľom pomocnú ruku

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM