Alexandra Húsková Správy

Učitelia pripravujú protestný pochod: Politici nás nepočujú. Musíme hovoriť nahlas!

Učitelia nesúhlasia s textom Programového vyhlásenia vlády. Zapracované pripomienky síce ocenili, navrhované financie však podľa nich na zmenu stačiť nebudú.

Ilustračný obrázok k článku Učitelia pripravujú protestný pochod: Politici nás nepočujú. Musíme hovoriť nahlas!
Zdroj: Dnes24.sk

Vládny program je výzvou na štrajk! Utorkový protest zvolali školské odbory s podporou Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU) a Iniciatíva vysokoškolských učiteľov (IVU).

Programové vyhlásenie vlády a žiadosť o vyslovenie dôvery vláde Národnou radou Slovenskej republiky budú poslanci prerokovávať na pondelkovej schôdzi NR SR. Po prednesení programového vyhlásenia ho prerokujú všetky výbory NR SR.

„Programové vyhlásenie vlády (PVV) je dôkazom toho, že nová vláda len predstiera záujem o dialóg a snahu riešiť problémy v školstve. Pohŕdavý vzťah vládnej moci k školstvu a tým aj k budúcnosti tejto krajiny pretrváva aj v ďalšom volebnom období,“ uvádzajú v ohlásení protestnej akcie organizátori.

Protestný pochod sa koná v utorok 19. apríla o 14:00 pred Úradom vlády SR. Bude smerovať k Národnej rade.

Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku a partnerské organizácie pôsobiace v školstve ocenili zapracovanie niektorých požadovaných systémových zmien smerujúcich k zlepšeniu školstva do Programového vyhlásenia vlády SR.

Programové vyhlásenie vlády však podľa školských odborov nezaručuje dostatočné finančné krytie na realizáciu nevyhnutných systémových zmien na zlepšenie stavu slovenského školstva. Okrem toho, navrhované zvyšovanie platov pedagogických, odborných a nepedagogických zamestnancov školstva podľa nich neumožňuje deklarované zvýšenie atraktivity učiteľského povolania.

Cieľom je pritlačiť na vládu SR, aby rozumný program pre školstvo zreálnila pridelením potrebných financií.

„Upozorňujeme, že vláda SR a jej jednotlivé politické zložky tým likvidujú potenciál možného progresu školstva a vedy, čo spôsobí ďalší odliv kvalitných zamestnancov zo školstva a nezabezpečí deklarované zatraktívnenie učiteľského povolania,“ vyhlásilo aj Združenie katolíckych škôl Slovenska.

Prečítajte si aj: Premiér Róbert Fico ostáva aj naďalej v nemocnici

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM