Nina Táborská Rôzne

Túžite po šteniatku? Pozor odkiaľ kupujete! Sloboda zvierat varuje pred množiteľmi, prichádza preto s novým projektom

Ilegálna produkcia šteniat je pred očami verejnosti ukrytá, za posledných niekoľko rokov však nadobudla podľa Slobody zvierat obrie rozmery. Smutnou správou je, že Slovensko patrí medzi najväčších producentov a vývozcov v únii. A bohužiaľ, ani hlavné mesto nie je výnimkou.

Ilustračný obrázok k článku Túžite po šteniatku? Pozor odkiaľ kupujete! Sloboda zvierat varuje pred množiteľmi, prichádza preto s novým projektom
Zdroj: Dnes24.sk

Podľa odhadov Štátnej veterinárnej a potravinovej správy a Slobody zvierat ročne Slovensko ilegálne vyprodukuje a predá doma a v zahraničí viac ako 100-tisíc šteniat a mačiat. Ide o zvieratá rôznych plemien bez preukazu pôvodu (rodokmeňa pozn. red.) z neohlásených chovov. Tieto chovy predstavujú masovú produkciu zvierat, tzv. množiarne.

„Producenti a výkupcovia ignorujú zákonnú povinnosť ohlásiť svoju činnosť, neodvádzajú dane a porušujú legislatívu v oblasti ochrany zdravia a pohody zvierat v chove, počas prepravy a pri obchodovaní so zvieratami. Výsledkom je nesmierne utrpenie zvierat,“ vysvetľuje Sloboda zvierat.

Množitelia produkujú zvieratá v otrasných podmienkach tmavých pivníc, garáží a kôlní, často po celý čas zatvorené v malých klietkach, v celodennej tme, výkaloch, trpia akútnym nedostatkom pohybu, socializácie, veterinárnej starostlivosti.

Výsledkom sú slabé, vážne choré mláďatá a matky, ktorých sa po „vyrodení“ majitelia kruto zbavujú.

Časť z týchto zvierat preberá aj bratislavská Sloboda zvierat, ktorej útulok nájdete na Poliankach. Nedostatočná legislatíva, právomoci útulkov a najmä anonymita množiarov jej však znemožňujú účinne konať.

Zradný je najmä internet

Väčšina zvierat z tzv. množiarní je obchodovaná práve prostredníctvom internetovej inzercie. V rámci kampane Stop množiteľom oslovila preto Sloboda zvierat 50 inzertných serverov, aby stiahli zo svojej ponuky šteňatá a mačatá na predaj.

Väčšina stránok ponúka bezplatnú inzerciu. Mnohé stránky nebolo možné osloviť – u nás je totižto možné prevádzkovať servery aj bez toho, aby bolo na stránke povinné uviesť správcu, majiteľa, alebo iný kontakt.

Prečítajte si tiež: Chcú im pomôcť, no v skutočnosti im ubližujú. Chorobné hromadenie zvierat je vážnym problémom aj v Bratislave

„Verejnosť a žiaľ ani sprostredkovateľské médiá zväčša netušia, aké obrovské utrpenie sa za ponukou lacných mláďat skrýva, pomýli ich inzerát s vykúpaným psíkom na gauči, a stačí im informácia, že ide o čistokrvného psíka bez PP. Žiaľ, nejestvuje čistokrvné zviera bez preukazu pôvodu, ide o kríženca, a v drvivej väčšine práve o zviera z množiarne. Ponukou a nákupom zvieraťa z anonymného zdroja, ktorým internet je, tak podporia krutý kolotoč utrpenia,“ vysvetlila nám Pavla Dugovičová, predsedníčka Slobody zvierat.

Stránka, ktorá chráni zvieratá

Ilegálna produkcia šteniat je pred očami verejnosti ukrytá, za posledných niekoľko rokov však nadobudla obrie rozmery. V EÚ žije v domácnostiach v súčasnosti 126 miliónov spoločenských zvierat (psov a mačiek) a podľa odhadov EÚ viac ako jedna tretina pochádza z množiarní. Slovensko patrí medzi najväčších producentov a vývozcov v únii.

Sloboda zvierat ročne zachráni približne 500 zvierat vyradených z množiarní.

„Veľkou pomocou v boji proti množiarom je obmedzenie ponuky mačiat a šteniat na internetových inzertných serveroch. Preto prichádzame s projektom Stránka, ktorá chráni zvieratá. Oslovujeme internetové portály, ktoré majú vo svojej ponuke zvieratá, a vysvetľujeme temné pozadie množiteľského biznisu. Podporou predaja takýchto zvierat totiž podporujú nikdy nekončiace utrpenie matiek, ktoré rodia ako na bežiacom páse a keď doslúžia sú kruto usmrtené a mláďat, ktoré nepoznajú pohladenie človeka ani obyčajný dvor s trávou,“ povedala Silvia Čaňová, koordinátorka kampane.

Inzertný server zaradí Sloboda zvierat do galérie etických portálov na svojom webe a facebooku.

Záchrana nielen v uliciach

Samotný portál môže pomôcť napríklad tak, že stiahne ponuky mačiat, šteniat a iných mláďat spoločenských zvierat na predaj zo svojej stránky. Ďalšou možnosťou je tiež zverejnenie informácie priamo na stránke, prečo nepodporujú predaj takýchto zvierat alebo umiestnením baneru na stránku, čím sa stane oficiálnym partnerom projektu.

„Veríme, že na Slovensku sú podnikatelia, ktorí sa riadia ako právnym, tak etickým kódexom, a že nadviažeme spoluprácu, ktorej výsledkom bude záchrana mnohých zvieracích životov. Je v našich spoločných silách obmedziť neetické podnikanie množiarov, ktoré okráda zvieratá o dôstojnosť a našu krajinu o dobré meno,“ dodala Dugovičová.

Občianske združenie navrhuje tiež systémové zmeny. Napríklad prijatie povinného čipovania spoločenských zvierat, ktoré umožní dopátranie sa k zdroju zvieraťa – chovateľovi, zavedenie povinnej registrácie všetkých chovov, ktorým by licenciu udeľoval štátny orgán (ŠVPS) až po splnení podmienok na chov a vytvorenie minimálne národnej databázy všetkých chovných miest nad 5 zvierat.

Stretli ste sa s podozrivými chovateľmi v Bratislave aj vy?

Viac o kampani Stop množiteľom TU.

FOTO: SLOBODA ZVIERAT.

Množiarne
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM