Adriana Banásová Rôzne

Tržnica Bojárt: Podarí sa projektu zviditeľniť najznámejšiu tržnicu v meste?

Pevnosť Bojárt v Bratislave? Prečo nie! Známa Tržnica na Trnavskom mýte sa v uplynulých dňoch premenila na miesto súťaženia a zábavy. Projekt však mal okrem pobavenia Bratislavčanov aj iný zámer.

Ilustračný obrázok k článku Tržnica Bojárt: Podarí sa projektu zviditeľniť najznámejšiu tržnicu v meste?
Foto: Adriana Banásová / Zdroj: Dnes24.sk

Tržnicu na Trnavskom mýte pozná azda každý z nás. „Stretneme sa pred tržnicou,“ môžete často počuť vysloviť nie len Bratislavčanov, bývajúcich v okolí známeho dopravného uzlu. Mimo dôchodcov, ktorí v nie veľmi kolosálnych počtoch navštevujú priestory uzavretého trhoviska, však mnohí ani len netušia, čo sa za stenami objektu odohráva. A niet sa prečo diviť- zvonku ju obkolesujú nepekné bilbordy, dotrhané nástenné letáky a tabule. Navyše do útrob priestorov zvonka nie je vidno.

Stav, v akom sa Tržnica nachádza nedala „spávať“ skupine architektov a kurátorke projektu Tržnica Bojárt Lýdii Pribišovej, ktorí sa odhodlali na jej zmenu a tak povediac aj záchranu.

„Tržnicu poznám už dlho. Mám skupinu architektov, ktorí sem často chodili a mali zlepšiť stav tržnice. Veľakrát som sa s nimi rozprávala a rozmýšľala som, ako tržnici pomôcť, prilákať sem ľudí a ako na ňu upozorniť, aby ju nezbúrali kvôli nejakému modernému Shopping centru,“ hovorí kurátorka projektu.

Ako sama uviedla, s Katarínou Šedou sa poznajú už dlhšie a vedela, že robí projekty na záchranu niečoho. „Často pracuje s veľkými skupinami ľudí a snaží sa vyvolať nejaký trvalý efekt, trvalé zlepšenie. Tak som ju do Tržnice pozvala, pozrela si to, veľmi sa jej to páčilo a spoločne sme rozmýšľali, čo vymyslieť. Bola tu viackrát a povedala, že jej tržnica pripomína pevnosť Bojárt – je tiež uzavretá a pôsobí neprístupne, že zvonku nie je vidno, čo sa vnútri deje. Tak vznikla myšlienka projektu,“ podotkla Pribišová.

"Veľmi nám pomohla aj riaditeľka tržnice pani Nikoleta Strížová, ktorá bola veľmi ústretová,“ dodala.

Súťaž pre všetkých

Na Slovensku ide o premiérový projekt „záchranného“ charakteru, z dielne Kataríny Šedej. „Je to projekt „ušitý“ presne pre túto Tržnicu a situáciu, v akej sa nachádza,“ povedala kurátorka.

Do projektu sa zapojila väčšina predávajúcich. „Odozva ľudí bola veľmi pozitívna. Prilákali sme sem aj mladých ľudí, ktorí napríklad bývajú v okolí a nikdy tu neboli. Uvideli po ceste plagát, prišli a zapojili sa,“ dodala Pribišová.

Súťaž bola koncipovaná tak, aby sa mohli zúčastniť ľudia všetkých vekových kategórií- aj mladí aj dôchodcovia. Otázky boli tiež prispôsobené vekovému rozpätiu- boli písané veľkým písmom. „Bohužiaľ ľudia v dôchodcovskom veku neboli veľmi dôverčiví, tak nám to nevyšlo úplne podľa plánu. Účastníci boli preto skôr mladšej vekovej kategórie,“ uviedla kurátorka projektu.

Klenot architektúry

Tržnica na Trnavskom mýte je výnimočná aj svojou architektúrou. „Jej výslednú podobu navrhol Ivan Matušík. Ide o postmodernu, teda klenot architektúry, na čo sa často zabúda. Projekt bol zrealizovaný aj so zámerom, aby si aj mesto uvedomilo, čo tu má,“ informovala Lýdia Pribišová.

V priestoroch trhoviska často nájdete od predajcov vlastné dopestované potraviny, ale nachádzajú sa v nej i drobné dielne ponúkajúce služby ako oprava obuvi, kaderníctvo či krajčírstvo. Tržnica však nie je len priestorom na kúpu a predaj potravín či výrobkov, ale aj miestom priateľských stretnutí. Najmä pre starších ľudí je Tržnica jedným z mála miest, kde sa môžu stretnúť a pozhovárať s inými ľuďmi. Nakupovanie tu teda nie je neosobné – práve naopak.

Projekt sa tešil úspešnosti aj u predajcov. „Veľmi si to pochvaľujeme, lebo sa jednak zviditeľní aj tržnica a aj my- predávajúci, navyše je to veľmi zábavné. Počas týchto dní je tu omnoho viac ľudí ako obvykle, žije to tu. Bodaj by bolo takýchto podujatí v Tržnici viac,“ uviedla pani predávajúca zeleninu.

Počas uplynulých hodín prebiehalo v priestoroch Tržnice druhé – finálové kolo. Zapojilo sa okolo 130 ľudí a do druhého kola postúpilo 23. Výhercovia, ktorých mená sa dozvieme už onedlho, budú traja.

Prečítajte si tiež: Tržnica sa premení na Pevnosť Bojárt

Tržnica Bojárt
10
Galéria
Foto: Adriana Banásová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM