Správy

Tropické horúčavy skracujú pracovný čas aj zamestnancom ministerstiev

V tropických horúčavách, ktoré v týchto dňoch na Slovensku panujú, vychádzajú v ústrety zamestnancom aj jednotlivé ekonomické ministerstvá. Pracovníci môžu odísť z práce skôr, musia mať však odpracovaný určitý počet hodín či byť v práci v pevne stanovený čas.

Ilustračný obrázok k článku Tropické horúčavy skracujú pracovný čas aj zamestnancom ministerstiev
Zdroj: TASR

Napríklad zamestnanci rezortu hospodárstva majú určený mesačný pružný služobný čas, ktorého pevná časť je od 9.00 h. do 14.30 h. „Ráno možno nastúpiť do práce už od 7.00 h, a tým sa vyhnúť dlhému pobytu vo vyhriatej kancelárii,“ uviedla pre hovorkyňa Ministerstva hospodárstva SR Miriam Žiaková. Pracovisko môžu podľa jej slov opustiť o 14.30 h.

„V prípade, ak sú horúčavy viac dní po sebe, môže vedúci služobného úradu s ohľadom na vyhlášku ministerstva zdravotníctva upraviť služobný čas iným spôsobom,“ doplnila Žiaková. Počas tropických horúčav tak môžu zamestnanci pracovisko opustiť o 13.30 h s podmienkou, že odpracovali určený mesačný služobný čas.

Prečítajte si tiež: Mesto bojuje s horúčavami. Pripravte sa, vysoké teploty nám ešte zbohom ani zďaleka nedajú!

Podobne má aj ministerstvo práce prispôsobený režim pre pracovníkov v teplých dňoch. „V mimoriadne teplom dni má zamestnanec povinnosť byť k dispozícii zamestnávateľovi a plniť služobné úlohy v rozsahu najmenej šesť hodín vrátane prestávky na odpočinok a jedenie,“ informoval tlačový odbor rezortu práce. V mimoriadne teplý deň môže pritom zamestnanec opustiť pracovisko už o 13.00 h, ale za podmienky, že v ten deň odpracoval minimálne šesť hodín.

„Chod jednotlivých sekcií, odborov a oddelení musí byť, samozrejme, zabezpečený aj po tomto čase,“ upozornili z ministerstva. Zamestnanec totiž môže opustiť pracovisko len so súhlasom vedúceho.

Aj pracovníci rezortu dopravy môžu počas mimoriadne teplého dňa, ak to plnenie služobných a pracovných úloh zamestnanca umožňuje, so súhlasom vedúceho služobného úradu začať pracovnú zmenu od 6.00 h a skončiť ju o 14.00 h. „Pričom zamestnanec je povinný do konca mesiaca odpracovať celý mesačný pracovný čas,“ dodal hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa.

Prečítajte si tiež: Viaceré miestne úrady skracujú tento týždeň svoj pracovný čas

Zároveň aj na ministerstve financií môžu počas mimoriadne teplých dní generálni riaditelia sekcií a riaditelia špecializovaných organizačných útvarov rozhodnúť o možnosti skoršieho odchodu pracovníkov z pracoviska. „Toto rozhodnutie sa týka prednostne zamestnancov, ktorí pracujú v miestnostiach bez klimatizačného zariadenia,“ informoval tlačový odbor rezortu financií. Vedúci zamestnanci sú pritom povinní operatívne zabezpečiť plnenie pracovných a služobných úloh tak, aby bola zabezpečená funkčnosť a činnosť jednotlivých organizačných útvarov ministerstva.

V tropických dňoch môžu zamestnanci ministerstva pôdohospodárstva opustiť pracovisko po 13.30 h. „Zároveň v letnom období pohyblivý služobný a pracovný čas umožňuje začať pracovať už od 6.00 h,“ dodal riaditeľ odboru komunikácie ministerstva Peter Hajnala. Režim mimoriadne teplého dňa sa pritom vzťahuje len na zamestnancov rezortu pôdohospodárstva na Dobrovičovej ulici v Bratislave, kde nie je zabezpečená klimatizácia. Pracovníkov na Prievozskej ulici v budove Apollo Business Centra, kde je zabezpečená klimatizácia, sa táto výnimka podľa jeho slov netýka.

Jednotlivé rezorty sa tiež snažia zabezpečiť dostatočný pitný režim pre zamestnancov a pripomínajú im potrebu ho dodržiavať, prípadne sa pravidelne ochladzovať.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM