Rôzne Správy

Tretí protikorupčný pochod: Študenti pozvali aj Róberta Fica

Organizátorka pochodu a členka petičného výboru Karolína Farská vysvetlila, že pozvaním reagujú aj na najnovšie protikorupčné aktivity premiéra, ktoré oznámil v piatok.

Ilustračný obrázok k článku Tretí protikorupčný pochod: Študenti pozvali aj Róberta Fica
13
Galéria

V Bratislave sa v pondelok o 17:00 hod. začal v poradí tretí Veľký protikorupčný pochod. Študenti a aj všetci, ktorí prišli na námestie, dali najavo svoj názor na korupciu na Slovensku. Trasa pochodu viedla od Hviezdoslavovho námestia, cez Jesenského, Štúrovu ulicu až na Námestie SNP. Okrem pochodu v Bratislave sa Slováci žijúci v Prahe zišli v tomto meste pred budovou slovenského veľvyslanectva.

Organizátori žiadajú odstúpenie alebo odvolanie ministra vnútra Roberta Kaliňáka, špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika a policajného prezidenta Tibora Gašpara. Pochod prišli podporiť aj učitelia.

Pozvali aj Fica

Organizátori protikorupčného pochodu v pondelok dopoludnia doručili do podateľne Úradu vlády SR list predsedovi vlády Robertovi Ficovi (Smer-SD). Pozvali ho v ňom na tretí pochod. V liste študenti informujú, že počas štyroch mesiacov vyzbierali viac ako 70 000 podpisov pod petíciu za vyslovenie nedôvery ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi (Smer-SD). Organizátorka pochodu a členka petičného výboru Karolína Farská vysvetlila, že pozvaním reagujú aj na najnovšie protikorupčné aktivity premiéra, ktoré oznámil v piatok (22.9.). Ani tie organizátori pochodu nepovažujú za splnenie ich požiadaviek.

„Pýtame sa ho, prečo, keď chce prijať ďalšie protikorupčné opatrenia, ignoruje desiatky tisíc ľudí, ktorí podpísali petíciu alebo prišli na pochod, a teda sme sa rozhodli, že ho tiež pozveme na náš protikorupčný pochod, aby sa na ňom zúčastnil. Budeme veľmi radi, ak príde a vysvetlí ľuďom, ako to s korupciou myslí,“ uviedla Farská.

Študenti vítajú angažovanosť predsedu vlády v boji proti korupcii. „Premiér by sa mal zamerať aj na to, aby navrátil dôveru v štátne inštitúcie, a to si myslíme, že nie je možné bez toho, aby vypočul požiadavky ľudí v uliciach a tých ľudí by tam nebolo zopár,“ doplnil zástupca vysokoškolákov Robert Martin Hudec.

Študenti organizujúci pochod majú podobné požiadavky ako na predchádzajúcich dvoch pochodoch. Žiadajú vyšetrenie káuz Bašternák a Gorila, odvolanie ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD), prezidenta Policajného zboru Tibora Gašpara, odstúpenie špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika.

Desaťtisíce podpisov

Začali aj s protikorupčnou petíciou, pod ktorú vyzbierali desaťtisíce podpisov. Premiér Robert Fico počas stretnutia s dekanom Medzinárodnej protikorupčnej akadémie (IACA) Martinom Kreutnerom v rakúskom Laxenburgu v piatok oznámil, že na Slovensku vznikne s vysokou pravdepodobnosťou Úrad na ochranu verejného záujmu, ktorý bude ochraňovať ľudí pripravených bojovať proti korupcii.

Podľa Fica nie je vylúčené ani prijatie nového ústavného zákona o preukazovaní pôvodu majetku. S Kreutnerom podpísal Fico memorandum o spolupráci v boji proti korupcii. Informoval, že momentálne je už vyčlenených 200 000 eur, ktoré sa majú využiť na organizovanie kurzov s protikorupčnou tematikou.

Pravidlá majú platiť pre každého

Pochodujúci a neskôr aj dav na Námestí SNP skandoval heslá vyzývajúce na odchod ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD), policajného prezidenta Tibora Gašpara a špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika, čo sú požiadavky organizátorov pochodu.

„My nie sme opozícia, my nie sme médiá, my nie sme posadnutí Kaliňákom. Chceme len, aby pravidlá platili pre každého rovnako,“ uviedol počas prejavu vysokoškolák a spoluorganizátor pochodu Róbert Martin Hudec. Protest podporili zástupcovia učiteľov, hercov a vedcov – filmová režisérka Tereza Nvotová, bratislavskí študenti herectva, Vladimír Crmoman z Iniciatívy slovenských učiteľov a vedec Miloslav Bahna.

„Potrebujeme ministra vnútra, ktorý vytvára podmienky na prešetrenie daňových podvodov, nie ministra vnútra, ktorý kupuje byty od daňových podvodníkov,“ uviedol z pódia Bahna. Rečníci reagovali aj na najnovšie protikorupčné aktivity premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Organizátorka pochodu Karolína Farská považuje ponuku Fica, aby dvaja absolventi vysokej školy absolvovali dvojročné postgraduálne štúdium na Medzinárodnej protikorupčnej akadémii v Rakúsku, a jeho ďalšie kroky za nedostatočné.

„Štúdium je naozaj veľmi dôležité a podstatné, avšak myslím si, že ľudia nemusia mať školu z toho, ako riešiť korupciu, aby videli, že niečo nie je v poriadku v tomto štáte,“ reagovala stredoškoláčka. Farská si netrúfla odhadnúť účasť ľudí na dnešnom proteste. Domnieva sa však, že dosiahla minimálne účasť, aká bola na ostanom júnovom pochode. „Myslím si, že je tu veľmi veľa ľudí. Myslím si, že je ich minimálne toľko, koľko bolo naposledy,“ uviedla.

Veľký protikorupčný pochod. 25.9.2017
13
Galéria
Foto: Katarína Winklerová / Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Zdroj: Bratislava.dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM