Kultúra

TIPY NA VÍKEND: Roztancuje vás galaprogram v Petržalke, pokloníte sa Márii Terézii a zvládnete aj Dáždnikový pochod

S akciami v Bratislave a okolí sa počas voľných dní pretrhne vrece. V Modre po ochutnávke vína zájdite na dobový piknik. Zabavíte sa aj v Senci, v Dúbravke či v Petržalke.

Ilustračný obrázok k článku TIPY NA VÍKEND: Roztancuje vás galaprogram v Petržalke, pokloníte sa Márii Terézii a zvládnete aj Dáždnikový pochod
10
Galéria

Vinári v chotári

Združenie Víno z Modry všetkých milovníkov kráľovského nápoja srdečne pozýva na nevšednú ochutnávku vín s výhradne modranským rodokmeňom, ktorá sa bude konať priamo v miestnom chotári.

piatok – sobota / „Ingel“ nad Farmou pod Gaštankou, Modra / vstup voľný, degustácia prebieha formou degustačných balíčkov

Gitarový festival

Bratislavské koncertné sály budú už po 42. krát patriť renomovanému podujatiu Gitarový festival J. K. Mertza, ktorý je súčasťou Kultúrneho leta a Hradných slávností Bratislava 2017. Opäť privíta mimoriadnych hostí z Argentíny, Veľkej Británie, Nemecka, Francúzska, Španielska, Chorvátska, Českej republiky a Slovenska. Obsahom festivalu je významne špecifický druh umenia klasickej hudby, ktorý patrí k žánrom tzv. vážnej hudby, no svoju veľkú popularitu si získal vďaka jedinečnému postaveniu klasickej gitary.

piatok – streda / rôzne miesta v Bratislave / každý deň o 19:00 hod. / viac sa dozviete TU.

Rómovia v meste

Rómovia opäť predstavia časť svojej kultúry a umenia verejnosti. Na Hviezdoslavovom námestí sa v piatok začína trojdňové podujatie Rómovia v meste, v rámci ktorého o 16:00 hod. vystúpi súbor Jagalo Jilo pod vedením Mirky Gašparovej z Očovej. V sobotu 17. júna v rovnaký čas vystúpi súbor Čercheňora pod vedením Vlada Sendreia z Kokavy nad Rimavicou a v nedeľu 18. júna sa návštevníkom odprezentuje súbor Kesaj Tchave pod vedením Ivana Akomova z Kežmarku. Súčasťou podujatia je aj výstava fotografií mladých ľudí zo združenia Nové krídla pre Rómov, ktorú organizuje občianske združenie (OZ) Amaro Nípo.

piatok – sobota / Hviezdoslavovo námestie / vstup voľný

Mexická fiesta

Serenáda naživo a tanečný večer, na ktorý sa nezabúda. Okrem hudobnej skupiny Mariachi sin fronteras si v cene vstupného vychutnáte aj soft all inclusive počas celej udalosti.

piatok / La Bomba, Prievozská 18 / od 21:00 hod. / vstupné 10 eur

Bratislavské korunovačné dni

Sprievod dvoch kráľov je pripomenutím dvoch významných udalostí v toku dejín Bratislavy. V sprievode ponesú korunovačné klenoty najvyšší krajinskí hodnostári, ktorých na konci sprievodu sprevádzajú rytieri s družinami pripravení na počesť tejto udalosti vybojovať rytiersky turnaj. Spojivom s druhou časťou sprievodu je vysoký klérus, pretože obradu korunovácie sa zúčastňovalo kolégium všetkých krajinských biskupov. Druhá časť sprievodu je venovaná samotnému aktu korunovácie Márie Terézie, ktorá bola jedinou ženou na uhorskom tróne a bola korunovaná ako kráľ.

sobota / Bratislavský hrad – Hlavné námestie / 16:00 hod. / vstup voľný

Ešte jeden zázrak – dej korunovačnej hry sa odohráva v predvečer korunovácie Alžbety Kristíny v reáliách Bratislavy okolo dómu Sv. Martina a v uličkách starej Bratislavy a stavia na „vymyslenej legende“, ktorou bol opradený dóm Sv. Martina. Tradovalo sa totiž, že v predvečer korunovácie v dóme ožívajú duchovia a tomu, kto ich poprosí o pomoc, splnia jedno želanie. Autorom hry je Jakub Nvota.

sobota / Hlavné námestie / 20:30 hod.

Viac o Bratislavských korunovačných dňoch sa dozviete TU.

Čerešňová Dúbravka

Zábava s čerešňami na všetky spôsoby. Priestor dostanú tradície, históriu pestovania a zberu čerešní v Dúbravke pripomenie správca Dúbravského múzea Ľubo Navrátil, vystúpi Spevácky zbor Matice slovenskej a tradičná Dúbravanka. Podujatie spestrí aj program pre deti – divadielko a zábava s Klaunom Pepelem. K dispozícii budú poníky, na drobcov čaká aj nekonečná cukrová vata či štvormetrová trampolína. Večer roztancuje Dúbravku hudba. Skupina Replay Band a DJ Miro. Čerešňovou sobotou bude sprevádzať Petra Bernasovská.

nedeľa / priestor pred DK Dúbravka / od 15:00 hod. / vstup voľný

Zabojuj o Ružinov

Takto sa volá prvý ročník podujatia plného bojových športov a umení, ktorý sa uskutoční v sobotu pred Domom kultúry Ružinov. Vystúpia a súťažiť na ňom budú známi slovenskí a zahraniční šampióni MMA, boxu, džuda, thajského boxu, wrestlingu, karate a kung-fu. Cieľom podujatia je predstaviť bližšie bojové umenia, ktorých podstata spočíva v disciplíne, rešpekte, úcte k súperovi, pravidlách a tvrdej práci na sebe.

sobota / pred Domom kultúry Ružinov / od 14:00 hod. / vstup voľný

Dni Petržalky

Magnetom galaprogramu bude najmä bývalý člen skupiny Smokie, spevák Chris Norman. Mladších roztancuje česká kapela Chinaski, alternatívnejšie Heľenine oči, King Shaolin a raper Plexo. Akciu spestria aj energickí world muzikanti z Pressburger Klezmer Band, ktorí namiešajú hudobný „kokteil“ zo židovskej, z balkánskej a orientálnej hudby, ako aj zo slovenského a cigánskeho folklóru.

Už od rána sa najmenší môžu vyblázniť na detskej scéne, dospelí nájdu množstvo zaujímavých výrobkov v zóne ľudových tradícií a remesiel. Petržalčania si zvolia aj najmilšieho psieho „orieška“. Organizátori nezabudli ani na starú dobrú klasiku – Petržalskú burzu kníh a prezentáciu miestnych základných a stredných škôl.

sobota / Závodisko Petržalka / vstup voľný

Stredovek pri Dunaji

Aj tento rok sa môžete tešiť na akčný program plný rinčania mečov a šípov svištiacich vzduchom. Tento rok okrem bitky, turnaja jednotlivcov a lukostreleckého turnaja uvidíte aj turnaj päťčlenných skupín bojujúcich medzi sebou. Družiny bojovníkov pod vedením svojich feudálnych pánov sa stretnú v boji podľa vopred určených pravidiel. Až na konci sa ukáže, ktorý šľachtic vycvičil svojich bojovníkov najlepšie a ktorý by sa mal radej zrieknuť ostrôh a šlachtického stavu. Večer, keď utíchne bojová vrava, bude pre vás pripravené aj vystúpenie stredovekej hudobnej kapely.

sobota / Sad Janka Kráľa / 10:00 až 18:30 hod. / vstup voľný

Dobový piknik v Modre

Na lúke Otčenáške v Modre-Harmónií si prídu na svoje obdivovatelia starých čias. Modranský piknik v historickom štýle si pre Vás pripravil bábkové divadlo, pantomímu, tančiareň, energickú swingovú hudbu a mnoho ďalšieho. Príďte si užiť letný deň na lúke v krásnom prostredí, prineste si piknikové koše, deky a vychutnajte si výnimočnú atmosféru podujatia.

sobota / Modra-Harmónia / od 13:00 až do 22:00 hod. / vstup voľný

Senecké leto

Príďte privítať leto na Slnečné jazerá. Pripravený je bohatý hudobný i sprievodný program, ktorý bude tradične zakončený slávnostným ohňostrojom. Pre deti sú pripravené súťaže, skákacie hrady, kolotoče a mnoho ďalšieho. Tešiť sa môžete na kapely Desmod, Chinaski, Vidiek, Paranoid. Príde aj Zuzana Smatanová, Martin Harich, Evelin a ďalší.

sobota / Senec, Slnečné jazerá / od 12:00 hod. / vstupné 5 eur predpredaj, pri bráne 10 eur

Dáždnikový pochod

Svetový deň utečencov si Bratislava opäť pripomenie Dáždnikovým pochodom. Návštevníkov čaká v Starej tržnici bohatý kultúrny a sprievodný program pre deti i dospelých. Na pódiu sa predstavia Funny Fellows s detským pásmom Ako Tóno hľadal tóny, ako aj afgánsky hudobník Alim Maihan, či bollywoodske tance. Muzikant Stano Počaji si pozval hudobníkov Alberta Herreru (Kuba), Eddyho Portellu (Peru) a Slovenku s netradičným menom Sirka Nit Anil. Utečencov prídu podporiť aj muzikanti z Korben Dallas.

Na podujatí budete môcť ochutnávať jedlá z celého sveta, ktoré tento raz pripravia Nargis, Sára a Azim. Svoju prácu predstavia mnohé mimovládne organizácie a iniciatívy na podporu utečencov a pozrieť si budete môcť aj niekoľko výstav a videoukážok. Deti i dospelí si budú môcť pomaľovať svoj vlastný dáždnik, s ktorým vyrazia na Dáždnikový pochod o 16:00 hod.

nedeľa / Stará tržnica / od 13:00 do 18:00 hod.

Tipy na víkend
10
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM