Rôzne

Tip na výlet: Bratislavskí Kelti sídlia vo Frankfurte nad Mohanom

Moderná architektúra výstavy je vkomponovaná do priestoru stredovekého kláštora, sídla frankfurtského múzea.

Ilustračný obrázok k článku Tip na výlet: Bratislavskí Kelti sídlia vo Frankfurte nad Mohanom
6
Galéria
Zdroj: TASR

Vo Frankfurte nad Mohanom sa koná výstava Biatec.Nonnos – Kelti na strednom Dunaji. Návštevníci frankfurtského Archeologického múzea si ju môžu pozrieť do 1. decembra.

Keltské osídlenie

„Výstava predstavuje vývoj osídlenia v priestore Bratislavskej brány a okolí od 8. storočia pred Kr. po 1. storočie po Kr. Kolektív autorov kládol dôraz na keltské osídlenie juhozápadného Slovenska a predovšetkým keltské oppidum v Bratislave, ktoré niekdajší obyvatelia pozdvihli na európsku úroveň,“ informovala Andrea Litváková za SNM – Historické múzeum, jedného z organizátorov.

Moderná architektúra výstavy je vkomponovaná do priestoru stredovekého kláštora, sídla frankfurtského múzea. „Posledné výskumy na Bratislavskom hrade priniesli prekvapujúce poznatky o intenzívnych obchodných a azda aj politických kontaktoch medzi Keltmi žijúcimi v bratislavskom oppide a predstaviteľmi Rímskej ríše,“ vysvetlila s tým, že vysokú úroveň osídlenia v Bratislave v 1. storočí pred Kr. dokazujú kamenné architektúry stavané na rímsky spôsob, vyspelé hrnčiarske či kovospracujúce remeslo či prepracovaný systém mincovníctva: „Práve z nápisov mincí poznáme mená pravdepodobne vrchných predstaviteľov oppida. Spomedzi 16 známych nápisov sa najčastejšie vyskytujú Biatec a Nonnos.“

Dunaj

Záver výstavy sleduje zmeny v osídlení v priestore Bratislavskej brány na prelome letopočtov, kedy „na scénu“ prišli Rimania, postupujúci z juhu, a Germáni, prenikajúci zo severu. Dunaj sa v tom období stal približne na štyri storočia hranicou medzi rímskym a pre Rimanov barbarským svetom.

Vzťahy medzi oboma rozdielnymi kultúrami predstavujú aj bohaté inventáre hrobov germánskych elít. Súčasťou výstavy je interaktívna edukačná línia pre detských návštevníkov s viacerými stanovišťami.

Skutočné klenoty

Vo výstave, ktorá je prvou samostatnou slovenskou archeologickou výstavou v Nemecku, sú inštalované skutočné klenoty z územia Bratislavy, Devína a juhozápadného Slovenska. Návštevníci tu môžu vidieť pohrebnú keramiku z tzv. kniežacích hrobov kalenderberskej kultúry staršej doby železnej z Dunajskej Lužnej, nálezy železných depotov zo Záhoria (bronzová platnička z opaska zo Stupavy), nálezy zo šperkárskej a kováčskej dielne z Devína, bohaté nálezy strieborných mincí z bratislavského oppida spolu so zlatým pokladom z Bratislavského hradu, rímske importy objavené na Bratislavskom hrade a v Starom Meste či inventár hrobu germánskeho náčelníka zo Zohora s unikátnym nálezom zlatého náramku s hadími hlavičkami. „Nemecký dodatok výstavy vypovedá o osídlení vo Frankfurte a jeho okolí v danom období,“ uzavrela.

Výstava potrvá do 1. decembra. Pripravilo ju SNM – Historické múzeum. Slovenské národné múzeum – Archeologické múzeum, Mestský ústav ochrany pamiatok v Bratislave a Múzeum mesta Bratislavy v spolupráci s Archeologickým múzeom vo Frankfurte nad Mohanom.

Ilustračný obrázok

Kelti z Bratislavy
6
Galéria
Zdroj: TASR

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM