Rôzne

Tichá spomienka na blízkych. Na cintorínoch sa rozhoria tisíce plameňov

Prvý novembrový deň je už tradične spojený so Sviatkom všetkých svätých, o deň na to prichádza Pamiatka zosnulých.

Ilustračný obrázok k článku Tichá spomienka na blízkych. Na cintorínoch sa rozhoria tisíce plameňov
Zdroj: TASR

Dva sviatočné dni, počas ktorých si spomíname na najbližších, dávajú priestor na pozastavenie sa a zahĺbenie sa do seba. Sviatok všetkých svätých je dňom pracovného pokoja a slávi sa 1. novembra. Aj napriek tomu, že ide o kresťanský sviatok, siaha do doby pred narodením Krista a pôvod má v keltskej kultúre, o ktorej vieme, že sa začala formovať dvetisíc rokov pred naším letopočtom.

V tej dobe Kelti verili, že práve v posledný októbrový, resp. prvý novembrový deň, ktorý bol pre nich začiatkom nového roka (nazvaný Samhain, pozn.), sa prelína svet živých so svetom mŕtvych.

Sprievodným javom bolo zapaľovanie ohňov (svetlo je symbolom života, pozn.), čo malo mŕtvym dušiam poslúžiť nájsť cestu do príbytkov živých. Podstatou bolo, aby mohli stráviť chvíle so svojimi najbližšími.

Kresťanská podoba

U nás slávime Sviatok všetkých svätých, ktorý si za svoj zobrala kresťanská cirkev, ktorá od začiatku hlásala, že smrťou sa život nekončí a duše sa dostávajú podľa zásluh do neba alebo pekla.

Vo východnej cirkvi sa jeho vznik spája so 4. storočím, v tej západnej je to o čosi neskôr – prvá zmienka spadá pod 13. máj 609. Zmenu dátumu na 1. november postupne zaviedol pápež Gregor III. O storočie neskôr rozšíril jeho nástupca Gregor IV. tento sviatok na celú cirkev.

Pamiatka zosnulých

O deň neskôr, 2. novembra si pripomíname Pamiatku zosnulých (bežný pracovný deň, pozn.), ktorý u nás poznáme ako Dušičky. Vznikol v roku 998 na podnet opáta Odila, ktorý v benediktínskom kláštore Cluny zaviedol tradíciu slúženia zádušnej omše. Tej od večera predošlého dňa predchádza vyzváňanie na kostolných zvonoch a spievanie žalmov. Od 11. storočia sa už Pamiatka zosnulých slávi na viacerých miestach, v Ríme ju prijali o približne 300 rokov neskôr.

Neodmysliteľnou súčasťou oboch sviatkov je návšteva cintorínu, ako miesta, kde sa môžeme stretnúť so zosnulými. Plamene sviečok, ktoré zapaľujeme, nie sú len dotvorením tajomnej a zavše clivej atmosféry, ale v prvom rade symbolizujú život.

Užitočné rady

Obchody

Veľké obchodné reťazce ako Tesco, Lidl, Kaufland, Metro, Billa, Terno a pod. budú mať počas týchto dní otvorené ako v bežný pracovný deň. Platí to aj o nákupných centrách. Do susedného Rakúska sa ale v prvý novembrový deň na nákupy nevyberte, obchody sú tam zatvorené.

Sviatok všetkých svätých
12
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM