Rôzne

Témou festivalu Arteterapia sú Ľudia na úteku, ich deti dostanú hračky a nosiče

Témou 7. ročníka festivalu Arteterapia, ktorý dáva priestor angažovanému komunitnému umeniu reflektujúcemu dianie vo svete, sa stali Ľudia na úteku.

Ilustračný obrázok k článku Témou festivalu Arteterapia sú Ľudia na úteku, ich deti dostanú hračky a nosiče
Zdroj: TASR

Program festivalu, ktorý sa uskutoční od 5. do 8. októbra na Malej scéne STU v Bratislave, zahŕňa tému v rôznych formách. „Okrem iného ponúka silné predstavenie divadla zo srbskej Subotice Exodus, premietanie dokumentov, výstavy fotografií, verejné diskusie, kolokvium, ochutnávku jedál afganskej kuchyne a záver bude patriť deťom,“ informovala PR manažérka festivalu Zuzana Golianová.

Na ceste

Arteterapiu 2016 otvorí v divadelnej sále na Dostojevského rade vernisáž fotografií Andreja Bána s názvom Na ceste. Reportér sa roky intenzívne zaoberá práve utečeneckou témou.

„Plne možno pochopiť ľudí, ktorí utekajú z krajín, ako je Sýria, Irak či Afganistan, žiť tam je peklo. Kto to nevidel, nedokáže si to predstaviť. A nejde iba o samotnú vojnu, aj o jej následky. Zároveň je zrejmé, že Európa nemôže všetkých prijať. Oddelenie utečencov od ekonomických migrantov (tí prví majú nárok na azyl, tí druhí nie) je nevyhnutné. Iba kombinácia humánneho prístupu a rešpektovania zákonov, noriem a ochrany hraníc môže zabezpečiť, že my Európania sa spätne budeme môcť na seba v zrkadle pozrieť a povedať si: Zvládli sme to,“ poznamenal Bán.

Čítajte aj:

Vystúpenia a diskusie

Na festival zavítajú aj divadelníci zo Subotice, mesta na severe Srbska pri hraniciach s Maďarskom. Súbor Kosztolányi Dezső Színház sa predstaví počas otváracieho večera s hrou Exodus. Inscenácia v réžii Andrása Urbana vypovedá o dnešných utečencoch, ktorí sa zhromaždili na farme v Subotici, nachádzajú sa v nej odkazy na antiku, bibliu i knihu Exodus.

V programe figuruje viacero verejných diskusií, medzi nimi tiež debata s názvom Kam kráčaš, Európa?, na ktorej budú diskutovať Iveta Radičová, Andrej Bán a Rado Sloboda. Na festivale vystúpi i Bábkové divadlo na Rázcestí z Banskej Bystrice s úspešnou inscenáciou inšpirovanou poviedkou slovensko-švajčiarskej autorky Ireny Brežnej List čiernemu synovi. Týka sa autentickej skúsenosti matky belošky, ktorá porodí syna čiernej farby pleti.

Záver bude patriť deťom

Deti utečencov dostanú hračky zo zbierky a tiež nosiče, ktoré ušili ženy, dobrovoľníčky v rámci projektu Domov na mame. Organizátori pre ne pripravili aj predstavenie Bratislavského bábkového divadla Zhavranelí autora Jozefa Mokoša, známy príbeh na motívy rozprávky Boženy Němcovej režíroval Peter Palík.

„Náš festival ponúkame ako možnosť nahliadnuť do sveta ľudí utekajúcich za hranice, ktorý nám bol sprostredkovaný iba cez médiá. Chceli by sme prispieť skúsenosťou ľudí, ktorí to prežili a zároveň pretavili do umeleckej výpovede, ale aj ľudí, ktorí celý ten proces dokumentovali a stále dokumentujú,“ uviedla o Arteterapii riaditeľka festivalu Viera Dubačová.

Podujatie podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia. Na väčšiu časť programu je vstup voľný.

Čítajte aj:

Ilustračný obrázok

Témou festivalu Arteterapia sú Ľudia na úteku
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM