Maros Palesch Iné športy

Svitko dojazdil deviatu etapu Dakaru tretí

Po viacerých večerných úpravách výsledkov deviatej etapy rely Dakar slovenský jazdec Štefan Svitko ( Oraving Slovnaft Team) figuruje na úžasnom treťom mieste. Zvíťazil Rodrigues pred druhým Despresom.

V čase písania tlač.správy sa vo výsledných časoch jazdcov Despres, Coma, Barreda Bord, Goncalves a Ullevalseter objavila 15 min. penalizácia, čo úplne zmenilo poradie deviatej etapy a i priebežné poradie prvej desiatky motocyklových jazdcov . Lídrom je i naďalej Despres pred Comom, nakoľko ich náskok pred ostatnými jazdcami bol značný, tretia priečka patrí Rodriguesovi. Na štvrtej pozícii vystriedal smoliara Casteu ktorý došiel pre poruchu motocykla na poslednom mieste, Viladoms zo Španielska. Za ním na 5.miesto sa posunul ďalší španielsky jazdec Farres Guell a na 6.mieste je už náš Štefan Svitko. Dušan Čipka (BMW) v 9. etape obsadil 51.miesto, čo ho v priebežnom poradí posunulo už na 65.miesto.

Etapa Antofagasta > Iquique bola náročná nie len pre jej priamych aktérov, ale i pre organizátorov. Hneď ráno došlo po proteste Despresa k dosť diskutabilnej úprave časov niektorých jazdcov, čo veľmi kritizoval i Coma. Marc Coma vydal prehlásenie, v ktorom vyjadruje veľké rozhorčenie nad rozhodnutím organizátorov vrátiť niektorým jazdcom čas strávený vyťahovaním motocyklov z bahna. Doslova napísal – je veľmi ťažké uveriť, že sa rozhodli to urobiť. Coma ešte zdôraznil, že to nemá logiku: „Keď zajtra zapadnem v dunách, tak mi tiež nikto čas nevráti.“ Celým problémom sa má Jury zaoberať ešte v noci, v čase vydania tl. správy sme nezískali bližšie informácie.

Štefan Svitko sa k etape vyjadril nasledovne: 9.etapa  merala 564km a z toho bolo 555km meraných. Najdlhšia etapa mi ubehla dosť rýchlo, asi aj preto lebo bol trošku stres, lebo som ráno ledva stihol štart. Ako každé ráno som odchádzal od nášho auta  cca 10min. pred štartom, len problém bol dnes v tom že sa štartovalo 11km id byvaku. Ale na štastie som prišiel vo svojej minúte. Asi v 145km som zazmätkoval v navigácii a asi na 2 minúty som sa stratil. Najviac som sa bál posledných 60km do cieľa, bolo tu veľmi dôležité vedieť špičkovo navigovať. Som na seba hrdý  ako som to „zmákol“ , lebo to bolo fakt ťažké.

Veríme, že poradie deviatej etapy už organizátor nezmení a že Štefanovi zostane dnešné vynikajúce tretie miesto !

Zajtrajšia desiata etapa Iquique – Arica meria 694 km ( 377km špeciál + 317km spojovačka) a vedie pozdĺž pobrežia Tichého oceánu.

Zdroj + foto: SMF, Tatiana Kašlíková

SVITKO TRETI
2
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM