Samospráva

Štúdia pešieho pohybu dostáva reálne kontúry

Po odstránení bariér a dobudovaní chodníkov v rámci verejných priestranstiev môžu v mestskej časti znovu ožiť funkčné pešie trasy.

Ilustračný obrázok k článku Štúdia pešieho pohybu dostáva reálne kontúry
5
Galéria

Aj v dnešnej dobe je v Petržalke množstvo budov, v okolí ktorých nebola v rámci Komplexnej bytovej výstavby riadne dobudovaná dopravná infraštruktúra a obyvatelia – chodci týchto oblastí sa každodenne stretávajú s problémom bezpečného pohybu.

Štúdia pešieho pohybu

Dlhodobou stagnáciou vyváženého rozvoja všetkých druhov dopravy sa zhoršujú podmienky pre chodcov a pešia doprava sa odsúva do úzadia. Kvalitu dopravného systému nemožno oddeliť od kvality verejného priestranstva a bezbariérovosti mesta. Po odstránení bariér a dobudovaní chodníkov v rámci verejných priestranstiev môžu v mestskej časti znovu ožiť funkčné pešie trasy tak, aby sa rodičia nebáli púšťať deti samé pešo do školy a na ihriská, a aby ich obyvatelia plnohodnotne využívali či už na prechádzky alebo aj na cestu do práce.

Tento stav je potrebné postupne meniť. Ale bez zásadnej koncepcie a bez záväznej vízie to nie je možné. Jedným z podkladov bude odteraz aj Štúdia pešieho pohybu. Z dôvodu rozsahu sa územie Petržalky rozčlenilo na tri lokality (Háje, Dvory, Lúky).

Bezpečnosť chodcov

„Začiatkom roku 2016 sme začali s obstarávaním a zbieraním materiálov, ktoré slúžili ako podklad a východiská samotnej štúdie pre lokalitu Háje. V mesiacoch máj až september 2016 sa uskutočnilo verejné obstarávanie, čoho výsledkom bol výber spracovateľa a podpis zmluvy. Koncom novembra 2016 zmluva nadobudla účinnosť a projektant začal na štúdii pracovať. Odovzdal ju v máji tohto roka,“ Bratislava24.sk informovala Silvia Vnenková z petržalského miestneho úradu.

Po rokovaní v odborných komisiách sa ňou zaoberalo aj miestne zastupiteľstvo, ktoré Štúdiu pešieho pohybu pre lokalitu Háje schválilo. Stala sa tak podkladom pre spracovanie realizačných projektov. Cieľom štúdie je definovať podmienky a opatrenia na zvýšenie pohodlia a bezpečnosti chodcov.

„Ďalšou lokalitou, ktorú bude štúdia riešiť, sú Dvory. Podklady sa začnú spracovávať už koncom tohto roka,“ dodala Vnenková.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM