Nina Táborská Šport

Študentský beh na fotografiách: Dážď ich neodradil, v nedeľu si behom nielen študenti pripomenuli novembrové udalosti

V nedeľu sa uskutočnil piaty ročník Študentského behu, ktorý je organizovaný pri príležitosti Medzinárodného dňa študentov. Cieľom podujatia je pripomenúť si novembrové udalosti rokov 1939 a 1989.

Ilustračný obrázok k článku Študentský beh na fotografiách: Dážď ich neodradil, v nedeľu si behom nielen študenti pripomenuli novembrové udalosti
Zdroj: TASR

Udalosti, ktoré zmenili našu spoločnosť a sú pre nás stále významne, či si na ne spomíname, alebo nie. 17. novembra 1939 totiž odvážne povstali pražskí vysokoškoláci proti nacizmu a fašizmu šíriacemu sa Európou. O pol storočie neskôr, 17. novembra 1989 to boli opäť mladí ľudia, ktorí spustili proces konca socialistického režimu, vlády jednej – komunistickej strany v bývalom Československu.

V tom čase, kto si na to nespomína, študenti bežali pred policajtmi. V dnešnej dobe, našťastie, bežia študenti, a nielen oni, za podpory a ochrany polície.

Hlavnou myšlienkou projektu je podpora športovej aktivity u mladých ľudí, u študentov a všetkých, ktorí si chcú pripomenúť, že v minulosti tiež boli študentmi.

Aj včera si prišiel zabehať každý. Každý bol predsa študentom! Na piatom ročníku sa dokonca zúčastnil aj úradujúci majster sveta v chôdzi na 50 km Matej Tóth.

Trasa dlhá 12 500 metrov viedla zo študentského mestečka popri vysokých školách, od Elektrotechnickej fakulty k Prírodovedeckej fakulte, popri FTVŠ pri moste Lafranconi. Beh ďalej pokračoval k nábrežiu Dunaja až k Mostu SNP, cez most nazad po petržalskej hrádzi. Záver bol cez most Lafranconi späť, až do cieľa v Mlynskej doline.

Viac o podujatí sa dočítate tu: Symbolickým Študentským behom si v Bratislave pripomenieme novembrové udalosti

Pozrite si tiež: Nežná revolúcia na archívnych fotografiách: Takto to vyzeralo v bratislavských uliciach

Študentský beh 2015
17
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM