Správy

Študenti STÚ ponúkli vodičom testovanie aplikácie na vyhnutie sa výtlkom

Študenti Fakulty informatiky a informačných technológií Slovenskej technickej univerzity prichádzajú na pomoc vodičom, ktorí jazdia počas zimy na cestách poškodených výtlkmi. Vyvinuli aplikáciu, ktorej cieľom je zabrániť poškodeniu ich áut.

Ilustračný obrázok k článku Študenti STÚ ponúkli vodičom testovanie aplikácie na vyhnutie sa výtlkom
Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk

Vodičom ponúkajú, aby im pomohli aplikáciu otestovať v praxi. Môžu si ju stiahnuť z internetu. „Aplikácia pomáha šoférom vyhnúť sa výtlku a cestárom ľahšie ho nájsť,“ uviedla študentka a vývojárka Monika Sanyová. Jej pedagóg z fakulty Tomáš Kováčik vysvetlil, že rozhodujúce pri vývoji aplikácie bolo vytvoriť detekčný algoritmus, ktorý automaticky vyhodnocuje otrasy auta počas jazdy a výtlky ukladá na server.

„Crowdsourcingom takto získavame množstvo údajov, čo v budúcnosti umožní aj hlbšiu analýzu ‚kvality‘ výtlkov,“ ozrejmil Kováčik. Univerzita používa mapy spoločnosti Google, pretože navigačné systémy sú uzatvorené a študenti s nimi nemôžu pracovať. „Radi by sme však nadviazali spoluprácu s výrobcami navigácií,“ doplnil pedagóg.

Multimediálny systém pre taxi služby

Študenti Fakulty informatiky a informačných technológií vyvinuli i ďalšie aplikácie, niektoré sa dostali do praxe. „Multimediálny systém pre taxi služby, ktorý vyvinul absolvent Martin Polák, už dnes používa taxi služba TickTack Taxi v Prahe,“ priblížila manažérka STU pre komunikáciu Andrea Settey Hajdúchová. Systém podľa nej pomáha cestujúcim kontrolovať, či ich taxikári nevezú zbytočne dlhou trasou a nepredražia im tak cestu.

„Systém pomocou Google máp a GPS určí hneď po zadaní cieľa objektívnu trasu a ukáže ju cestujúcemu na zariadení. Po celý čas cesty môže cestujúci sledovať, či ho taxikár vezie po optimálnej trase a vidí, kedy príde do cieľa,“ vysvetlil Peter Pištek, ktorý študenta pri riešení projektu viedol.

Monitorovací systém v nákladnej doprave

Ďalšou novinkou študentov je Monitorovací systém v nákladnej doprave. „Napriek tomu, že sledovanie svojich vozidiel cez GPS firmy už používajú, u kamiónových prepravcov je situácia zložitejšia. Existujú riešenia navrhnuté na zákazku veľkých firiem, ktoré si malí prepravcovia nemôžu dovoliť,“ ozrejmila Settey Hajdúchová. Študenti preto oslovili jedného z prepravcov a navrhli systém, ktorý sleduje polohu, tvorbu knihy jázd, servisné hlásenia a informácie a umožňuje komunikáciu dispečingu a vodičov a zadávanie itineráru.

Prečítajte si tiež: Študenti STU si vybudovali vlastnú študovňu, ktorá využíva moderné technológie

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM