Samospráva

Stredná odborná škola automobilová má byť vzorom duálneho vzdelávania

Bratislavský samosprávny kraj a spoločnosť Volkswagen Slovakia rokovali o budúcnosti fungovania Strednej odbornej školy automobilovej v Devínskej Novej Vsi. Rokovanie vyústilo do dohody o ustanovení troch pracovných skupín, ktoré sa budú zaoberať budúcnosťou školy i možnosťami duálneho vzdelávania.

Ilustračný obrázok k článku Stredná odborná škola automobilová má byť vzorom duálneho vzdelávania
Zdroj: TASR

Predseda BSK Pavol Frešo po rokovaní uviedol, že projekt spolupráce medzi BSK a automobilkou by mal výrazne ovplyvniť a pozdvihnúť úroveň odborného školstva v kraji. „Chceme mať nemeckú úroveň odborných škôl,“ povedal.

Zástupcovia samosprávneho kraja i spoločnosti Volkswagen vytvoria tri pracovné tímy. Prvá pracovná skupina sa bude zaoberať personálnymi otázkami budúcnosti žiakov a učiteľov. Druhá dostane za úlohu prejsť všetky školy technického zamerania v kraji, zistiť čo z ich teoretickej výučby je možné využiť v tomto projekte a zároveň preskúma možnosť zavedenia nemeckých štandardov výučby v školách v zriaďovateľskej pôsobnosti BSK.

V tretej pracovnej skupine sa stretnú odborníci na eurofondy a právne otázky. Výsledkom práce týchto skupín bude finálny model budúcej existencie a fungovania SOŠA. „Naším záujmom je, aby tieto tri tímy priniesli podklady, aby sme práve zo SOŠA mohli urobiť akadémiu duálneho vzdelávania,“ dodal Frešo.

Prečítajte si tiež: V Novom Meste začali s rekonštrukciou dvoch základných škôl

Člen predstavenstva Volkswagen Slovakia Eric Reuting po rokovaní uviedol, že obe strany dospeli k predstave o budúcnosti a perspektíve strednej odbornej školy. „Zadefinovali sme si reálne udržateľnú stratégiu fungovania,“ skonštatoval Reuting.

S automobilkou už niekoľko rokov spolupracujú okrem SOŠA aj ďalšie dve stredné odborné školy v pôsobnosti BSK – SOŠ informačných technológií na Hlinickej a SOŠ elektrotechnická na Rybničnej.

V septembri 2013 otvorili v bratislavskej automobilke Centrum duálneho vzdelávania ako svoj pilotný projekt, s dvojročným štúdiom mechatroniky. Dvojročný kurz je určený pre absolventov stredných škôl. V minulom roku pribudli odbory priemyselný mechanik a elektrotechnik automatizačnej výroby. Výhodou duálneho vzdelávania je nielen pomer praxe k teórii, ktorý je 80:20, ale najmä to, že prax prebieha priamo u budúceho zamestnávateľa.

Cieľom Bratislavského kraja je zaviesť duálne vzdelávanie v každej odbornej škole, aby študenti mohli praxovať v reálnych podmienkach a v najlepšom prípade priamo u svojho budúceho zamestnávateľa.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM