Nina Táborská Rôzne

Stravovacie návyky bratislavských detí potrebujú zmenu. Táto zmena ale musí začať u rodičov

"Kuchár sa snaží a na obed ponúkne v jedálni deťom domácu pizzu. Kúsok ohoreného cesta odfotí dieťa na mobil, pošle rodičovi a rodič volá riaditeľke školy, čo za jedlo ich deťom v škole ponúkajú..." Učiť deti zdravej strave musí prichádzať od rodičov. Kľúč je aj v komunikácii.

Ilustračný obrázok k článku Stravovacie návyky bratislavských detí potrebujú zmenu. Táto zmena ale musí začať u rodičov
Zdroj: TASR

Úroveň školského stravovania nielen v Bratislave ale i na celom Slovensku je nízka. Nejde pritom len o to, čo školské jedálne ponúkajú, ako sa väčšina ľudí nazdáva. Problémov je viacero.

Jednak je to nezáujem rodičov komunikovať s vedúcimi školských stravovacích jednotiek a namiesto hľadania dôvodov prečo dieťa nechce jesť jedlo, ktoré mu je ponúknuté, sa kritika hrnie práve na samotných kuchárov.

„Tí sú demotivovaní, nahnevaní a veľakrát nepochopení práve zo strany samotných rodičov,“ hovorí Katarína Ovečková, ktorá je lektorkou v škole varenia OZ Jem iné.

„Stávajú sa prípady, kedy sa kuchár snaží a na obed ponúkne v jedálni deťom domácu pizzu, kúsok ohoreného cesta odfotí dieťa na mobil, pošle rodičovi a rodič volá riaditeľke školy, čo za jedlo ich deťom v škole ponúkajú,“ načrtla problematiku Ovečková.

Podľa nej hlavný problém pramení z nekomunikovania rodičov s vedúcimi jedální a s návykmi, ktoré deti majú z domu, nakoľko sa stávajú aj prípady, že kuchár navarí viac druhov jedál, ktoré spĺňajú všetky normy, sú zdravé a napríklad aj plné zeleniny, no taniere s jedlom sa vracajú späť takmer plné.

Nepomáha tomu ani fakt, ako uvádza Jarmila Halgašová – riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska, že až 64% detí sa stravuje doma a nie v jedálňach. „Práve tieto čísla poukazujú na nedostatky v školskom stravovaní. Práve preto je potrebné zlepšiť úroveň stravovania na školách a v škôlkach. To isté platí aj pri desiatach, kde si až 90% detí nosí desiaty z domova a nevyužíva školské bufety. Treba začať komunikovať,“ povedala Halgašová.

„Je to o tom, ako svoje deti vychovávajú samotní rodičia. Na dieťa nemá vplyv reklama, ale práve domáce prostredie, z ktorého dieťa pochádza a teda rodičia a stravovacie ich návyky,“ dodala riaditeľka.

Podľa nej je navyše jedlo v školských jedálňach kvalitné, spĺňa všetky náležitosti a normy, je kontrolované a obsahuje všetky dôležité ingrediencie.

Zdravému stravovaniu sa venuje aj námestníčka primátora Hlavného mesta SR Bratislava Iveta Plšeková, ktorá predtým pracovala ako všeobecná lekárka.

„Podľa prieskumu, ktorý sme robili na vzorke 60 škôl v Bratislavskom samosprávnom kraji sme zistili, že viac ako polovica našich stredoškolákov trpí obezitou alebo nadváhou, že väčšina našich stredoškolákov neobeduje, že takmer 80% z nich konzumuje denne energetické nápoje, neje ovocie a zeleninu ale namiesto toho od rodičov dostáva vitamíny v tabletách a podobne,“ uviedla Plšeková.

Ide teda aj o istú nevedomosť v oblasti stravovania. Nerozlišovaní toho čo je zdravé a čo naopak nie, rovnako chýba edukácia v rámci školských osnov.

V Bratislave sa zlepšeniu stravovania v školských jedálňach aj v materských škôlkach aj samotnému vzdelávaniu či informovaním rodičov, školy, škôlky aj deti samotné venuje Občianske združenie Jem iné.

Viac o ich práci sa dočítate tu: Ambasádorky Jamieho Olivera o zdravom stravovaní: Žiadny extrém nie je správny!

Rodičia, učitelia, vychovávatelia ale aj jednotlivci sa o tejto problematike budú môcť dozvedieť viac na plánovanom podujatí Food Revolution Day. Podrobné informácie o tomto dni vám Bratislava24.sk prinesie už zajtra.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM