Nina Táborská Rôzne

Stratené kľúče či dokonca zabudnutý počítač v autobuse? Nezúfajte. Stratené môžete nájsť vďaka jedinečnému projektu

Vďaka moderným technológiám a projektu „Straty a nálezy“ si môžu ľudia navzájom a najmä jednoducho vymieňať informácie o hľadaných či stratených veciach. Doposiaľ sa podarilo vyriešiť 78 prípadov. Bratislavčania a návštevníci mesta občas strácajú skutočne kuriózne veci.

Ilustračný obrázok k článku Stratené kľúče či dokonca zabudnutý počítač v autobuse? Nezúfajte. Stratené môžete nájsť vďaka jedinečnému projektu
Zdroj: TASR

Našli ste kľúče alebo inú osobnú vec a neviete čo s ňou? Bratislavská samospráva vytvorila výnimočný a interaktívny projekt „Straty a nálezy“. Webová stránka hlavného mesta už tretí rok pomáha pri riešení takýchto nelichotivých situácií.

Pozná to každý. Všetci sem-tam niečo zabudneme, zapatrošíme, stratíme. Zíde z očí, zíde z mysle. No v niektorých prípadoch môže mať stratená vec nie len praktický, ale aj osobný význam pre jeho majiteľa.

Vďaka moderným technológiám dnes môže nálezca ľahko infomovať o tom, čo našiel. Portál Magistrátu hlavného mesta podporuje interaktívnu komunikáciu, vďaka ktorej si ľudia môžu navzájom a najmä jednoducho vymieňať informácie o hľadaných či stratených veciach.

Tento projekt doposiaľ pmohol vyriešiť 78 prípadov. Vo väčšine z nich ide o nájdenie alebo hľadanie stratených kľúčov. Za tri roky existencie projektu bolo na stránke zobrazených 158 oficiálnych záznamov.

Azda najšťastnejším zábudlivcom je podľa Magistrátu vysokoškolák, ktorý nechal svoj počítač v autobuse. Ak si niekto myslí, že si ženy strážia svoje kabelky ako oko v hlave, pri Bratislavčanke, ktorá stratila kabelku s osobnými dokladmi a mobilným telefónom to zrejme neplatí.

Momentálne sa v nájdených a hľadaných veciach nachádza 13 predmetov. Ide napríklad o mobilný telefón, dámsku kabelku, i-Pod, cestovný kufor ale napríklad tam nájdete aj fotoaparát a pravdaže nechýbajú ani kľúče.

Pomôcť, alebo o pomoc poprosiť, môže každý. Bezplatne. Ako informuje Magistrát na svojej webovej stránke: „Prístup do databázy je bezplatný a prihlásiť sa môže každý, kto vec našiel, resp. stratil. Informácia je zverejnená minimálne 6 mesiacov a jej súčasťou sú kontaktné údaje na osobu, ktorá vec našla, alebo stratila, resp. inštitúciu, u ktorej sa vec nachádza.“

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM