Adriana Banásová Správy

Sto dní v úrade primátora Iva Nesrovnala. Čo sa za ten čas (ne)zmenilo?

Primátor mesta Nesrovnal oficiálne nastúpil do svojej funkcie 11.decembra 2014. Od tohto momentu uplynuli už tri mesiace, počas ktorých sa snažil riešiť problémy mesta, ktoré sužujú rozvrátené financie, nesplatené faktúry a zbabrané stavebné projekty. Kam sa „vysoký menežment" v jeho podaní posunul?

Ilustračný obrázok k článku Sto dní v úrade primátora Iva Nesrovnala. Čo sa za ten čas (ne)zmenilo?
Foto: Adriana Banásová / Zdroj: Dnes24.sk

Ivo Nesrovnal dnes na „oslavu“ svojich prvých sto dní v úrade pozval novinárov, aby ozrejmil svoje ďalšie plány a postupy na nadchádzajúce, nie veľmi ružové obdobie pre naše hlavné mesto.

Zadlženosť mesta

Ako už uviedol po svojom oficiálnom nástupe do funkcie, mesto prevzal v katastrofálnom stave. „Bratislava je zatiaľ v rozpočtovom provizóriu. Prvotný schodok rozpočtu je okolo 22-mil. eur. Taktiež ďalší návrh obsahoval plánovaný schodok rozpočtu na rok 2016 vo výške 71– mil. eur. To je hotový kolaps, lebo mesto má príliv 230-mil. eur,“ ozrejmil Nesrovnal.

S poslancami sa primátor dohodol, že pripraví rozpočet. Ako sám tvrdí- on svoju časť dohody dodržal a dorovnaný rozpočet predložil 26.2. Rokovanie o rozpočte však nie je ešte dokončené. „Včera bola mimoriadna schôdza, v pondelok bude taktiež, nakoľko ambíciou je tento rozpočet schváliť,“ dodal.

Podľa primátorových slov sú problémy ďaleko väčšie, než si dokážeme predstaviť. „Počas troch mesiacov som bol kolegami denne informovaný o novom probléme, ktorý sa objavil a vyžadoval okamžité riešenie. Pána Ftáčnika buď nezaujímalo, čo sa v úrade deje, alebo sa sústredil na iné veci,“ skonštatoval.

Chaos v úrade, nezvládnuté projekty a jedna električková trať na čierno

Ivo Nesrovnal počas svojho krátkeho obdobia vo funkcii riešil aj zmätok v úrade. Ako sám uviedol, niektoré odbory spolu nekomunikovali a výsledkom bolo, že dva odbory mesta vysúťažili tú istú firmu na rovnakú prácu, za úplne iné peniaze. Hlavný dopravný inžinier, ktorého v súčasnosti nahradila Tatiana Kratochvílová, „vystrúhal“ projekty za 100-mil. eur, ktoré robil sám. Jeho vizitkou je nedokončený Starý most či načierno pustená električka do Dúbravky.

Kratochvílová zaviedla opatrenia na to, aby sa rozhýbali práce na stavbe Starého mosta a zabezpečila nápravu „nedorobkov“ na električkovej trati v Dúbravke. Od 5. marca sa na moste pracuje v trojzmennej prevádzke a na stavbe je prítomný stály dozor.

Štúrova ulica sa taktiež dala do pohybu a momentálne sa dokončuje zakladanie trakčných stĺpov verejného osvetlenia a trolejového vedenia.

Vedenie muselo zabezpečiť nápravu škôd na načierno spojazdnenej električkovej trati do Dúbravky. V súčasnosti mesto čaká na udelenie platného kolaudačného rozhodnutia.

Primátor taktiež podal návrh na zvolanie mimoriadneho valného zhromaždenia Bratislavskej vodárenskej spoločnosti, s cieľom odvolať predsedu predstavenstva BVS. „Pri nakladaní s financiami vyžadujem zodpovedný prístup, o ktorom ma vedenie BVS nepresvedčilo, preto som dal návrh na odvolanie predsedu predstavenstva,“ podotkol.

Zimná údržba

Primátor sa dnes vyjadril aj k takpovediac nevypovedateľným zmluvám, ktoré má mesto uzatvorené na dlhšie časové obdobie. Príkladom je zmluva na zimnú údržbu. Ako uviedol primátor, s dodávateľom služieb niekoľkokrát diskutovali o kvalite ich práce.

„Vyplácanie za služby fungovalo „papierovým“ systémom- oni za nami prišli a napísali na papier, čo robili, ako postupovali a toľkoto nám teraz zaplaťte. Išli sme potom na dispečing a zistili, že im polovica obrazoviek nefunguje, že majú iba jeden telefón, jedno auto. Následne sme im dodali obrazovky, mobilné telefóny a auto a taktiež vedenie súhlasilo s inštaláciou GPS systému, čiže kontrolných vysielačov, takže vieme, kde sú, ako sa pohybujú a vieme ich skontrolovať,“ uviedol Nesrovnal.

Ohľadom údržby ciest sa stanovili aj prioritné posypy a rizikové miesta, kde budú pracovníci údržby ciest počas kalamitného počasia čakať, aby mohli v prípade potreby hneď zasiahnuť.

Vizuálny smog

Mesto sa rozhodlo bojovať aj s vizuálnym smogom tým, že nepredĺžilo zmluvy na reklamu na reklamných tabuliach. Bratislava podala proti všetkým ôsmim spoločnostiam, ktoré využívali stĺpy mestského verejného osvetlenia na reklamnú činnosť žalobu na súd na vypratanie. Ide presne o 1623 reklamných zariadení.

Na záver vyjadril Nesrovnal nádej na naplnenie všetkých 111 krokov, ku ktorým sa zaviazal.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM