Správy

Štát urobil krok vpred k zapojeniu SIH do financovania obchvatu Bratislavy

Slovenský investičný holding by sa mohol zapojiť do financovania obchvatu Bratislavy chystaného ako PPP projekt (projekt verejno-súkromného partnerstva). Štát totiž urobil krok vpred k realizovaniu takejto možnosti.

Ilustračný obrázok k článku Štát urobil krok vpred k zapojeniu SIH do financovania obchvatu Bratislavy
Zdroj: TASR

Podľa oznámenia zverejneného vo vestníku verejného obstarávania má už SIH vysúťaženého dodávateľa na zabezpečenie právneho poradenstva pri účasti na financovaní bratislavského obchvatu. Tender prebiehal formou rokovacieho konania bez zverejnenia a realizovala ho dcérska spoločnosť Slovenskej záručnej a rozvojovej banky (SZRB) firma SZRB Asset Management.

Zákazku zabezpečí bratislavská spoločnosť Blaňár Blaňárová & Partners za cenu 250-tisíc eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH). V súťaži bola predložená jedna ponuka a konečná cena je rovnaká ako pôvodne predpokladaná.

„Vždy sme tvrdili, že využijeme všetky dostupné zdroje na získanie čo najvýhodnejšieho financovania tohto projektu,“ reagoval hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa. Jednou z možností, ako to dosiahnuť, je podľa jeho slov zapojenie SIH do štruktúry PPP, o čom sa písalo aj v štúdii realizovateľnosti a v ešte väčšom detaile v materiáli, ktorý schválila vláda SR.

„V tomto duchu aj ministerstvo dopravy postupuje a podniká kroky, aby zdroje zo SIH mohli byť na tento krok využité,“ dodal Kóňa. O detailoch operácie bude ministerstvo podľa jeho slov informovať po uzavretí verejného obstarávania. V súčasnosti totiž prebieha tender na firmu, ktorá by mala obchvat vybudovať a prevádzkovať formou PPP.

Do druhého kola tendra postúpili štyri konzorciá firiem. O obchvat Bratislavy tak momentálne bojujú konzorcium firiem na čele so spoločnosťou Strabag, druhé konzorcium vedie firma Hochtief, tretie firma Cintra a na čele štvrtého je spoločnosť Vinci.

Obchvat by mala tvoriť časť diaľnice D4 a časť rýchlostnej cesty R7. Jeho výstavba by sa podľa predpokladov mala začať v roku 2016 a dokončený by mal byť v roku 2019. Predpokladané stavebné náklady na projekt sú vo výške 1,325 miliardy eur a celková odhadovaná cena zákazky by mala byť v hodnote 4,53 miliardy eur.

Prečítajte si tiež: Kto tvrdí, že obchvat nie je potrebný, nech to konfrontuje s vodičmi denne stojacimi v zápchach, odkazuje ministerstvo

Foto: Ilustračné.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM