Aktualizované Krimi

Spoznal svoj trest: Inštruktor, ktorý postrelil kadetku Mišku, do basy NEPÔJDE!

Inštruktor, ktorý postrelil policajnú kadetku, je podľa súdu vinný. Do väzenia však nepôjde.

Ilustračný obrázok k článku Spoznal svoj trest: Inštruktor, ktorý postrelil kadetku Mišku, do basy NEPÔJDE!
6
Galéria
Zdroj: TASR/Pavol Zachar

Bývalý pedagóg Akadémie Policajného zboru (PZ) Vladimír Š., ktorý vlani postrelil svoju študentku, dostal trojročný trest odňatia slobody s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu v trvaní štyroch rokov.

Musí zaplatiť škody

Študentke má zaplatiť škodu 48 640 eur, škodu má nahradiť aj ministerstvu vnútra a zdravotnej poisťovni. V piatok o tom rozhodol Mestský súd Bratislava I.

Rozsudok nie je právoplatný, prokurátor sa odvolal.

Ako inštruktor skončil

Vladimír Š. má podľa rozsudku nahradiť škodu poškodenej vo výške 48 640 eur, ministerstvu v sume 5 662 eur a zdravotnej poisťovni 28 284 eur. „Poškodenú odkázal so zvyškom svojho nároku na náhradu škody na civilný proces,“ doplnil hovorca súdu Pavol Adamčiak. Súd tiež zakázal odsúdenému vykonávať funkciu alebo povolanie, pri ktorých dochádza k držbe zbrane a k manipulácii so strelnými zbraňami.

Prokurátor Peter Pilár vidí viacero dôvodov, pre ktoré by páchateľ mal dostať nepodmienečný trest. Poukázal napríklad na okolnosti skutku a to, čo mu predchádzalo, ľahkovážnosť pri výkone cvičenia a následky. Počas vyšetrovania sa podľa neho nepodarilo zistiť, ako sa dostal ostrý náboj do zásobníka.

„Keď sa pozrieme na to, ako som dopadla ja a aká je výška trestu, nech si každý urobí názor sám, či je to spravodlivé,“ skonštatovala postrelená kadetka Michaela. Momentálne sa sústredí na rehabilitácie. Štúdium pravdepodobne nedokončí.

Odvolanie neplánujú

Obhajca inštruktora Ľuboš Pejhovský považuje rozhodnutie súdu za spravodlivé. Advokát neplánuje podať odvolanie voči vine a trestu.

„Chceme kontaktovať zástupcu poškodenej a Akadémiu PZ, či sa odvoláme alebo nie voči výroku o náhrade škody, aby sa poškodená mohla čo najskôr domôcť svojho nároku,“ uviedol Pejhovský.

Študentka prvého ročníka policajnej akadémie bola postrelená 1. marca 2023 počas streleckého krúžku. K udalosti došlo v Bratislave v priestoroch streleckého polygónu.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež

Súd s pedagógom, ktorý postrelil kadetku Mišku
6
Galéria
Zdroj: TASR/Pavol Zachar
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM