Nina Táborská Samospráva

SOŠ na Sklenárovej a Gymnázium na Tomášikovej oslavujú okrúhle výročie. Vzdelávajú študentov už 50 rokov

Okrúhle 50. výročie svojho vzniku si v tomto roku pripomínajú dve stredné školy v pôsobnosti Bratislavského samosprávneho kraja. Stredná odborná škola obchodu a služieb Samuela Jurkoviča na Sklenárovej ulici a Gymnázium Laca Novomeského na Tomášikovej.

Ilustračný obrázok k článku SOŠ na Sklenárovej a Gymnázium na Tomášikovej oslavujú okrúhle výročie. Vzdelávajú študentov už 50 rokov
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

„Obe školy so stabilným postavením medzi vzdelávacími inštitúciami poskytli študentom možnosti uplatniť sa v odvetviach, ktoré sú dnes v kurze,“ povedal predseda BSK Pavol Frešo pri príležitosti jubileí.

Stredná odborná škola obchodu a služieb Samuela Jurkoviča na Sklenárovej ulici v hlavnom meste vychovala za toto obdobie už takmer 20-tisíc absolventov, na Gymnáziu Laca Novomeského na Tomášikovej ulici maturovalo 6900 študentov.

SOŠ obchodu a služieb Samuela Jurkoviča začínala ako Učňovská škola v Bratislave, v tom čase mala 47 tried a 1176 žiakov. Od roku 1982 je Stredným odborným učilišťom obchodným a v roku 1997 bol škole udelený čestný názov Stredné odborné učilište obchodné Samuela Jurkoviča.

Pod pôsobnosť samosprávneho kraja patrí škola od roku 2001, pričom súčasný názov začala používať v roku 2008. V aktuálnom školskom roku ju navštevuje 196 študentov. Novinkou je spolupráca s obchodnými spoločnosťami, ktoré sa podieľajú na praktickej príprave žiakov I. ročníka a garantujú im po absolvovaní štúdia zamestnanecké miesto.

Gymnázium Laca Novomeského má dlhoročnú tradíciu a dobré meno v bratislavskej verejnosti. V súčasnosti má škola osemročnú a štvorročnú formu štúdia, v rámci ktorých poskytuje okrem štandardného vzdelania v klasických maturitných predmetoch aj výučbu plávania, spoločenskej a zdravotnej výchovy.

Venuje sa aj informačným technológiám, počítačovým systémom a moderným vyučovacím metódam. Školu, ktorá je tiež držiteľom prestížneho certifikátu Zelená škola, v súčasnosti navštevuje 580 študentov.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM