Správy

SOŠ chemická v Bratislave plánuje obnovu školy i nový študijný odbor

Škola má v pláne otvoriť v rámci vyššieho odborného vzdelania ďalší študijný odbor aj zrekonštruovať budovu.

Ilustračný obrázok k článku SOŠ chemická v Bratislave plánuje obnovu školy i nový študijný odbor
Zdroj: Facebook

Rekonštrukcia budovy školy, nová telocvičňa i nový študijný odbor v rámci vyššieho odborného vzdelania, reagujúci na potreby trhu práce. To sú plány Strednej odbornej školy (SOŠ) chemickej v bratislavskom Vlčom hrdle na najbližšie obdobie.

Obnova školy

„Zapojili sme sa do projektu na získanie eurofondov na kompletnú rekonštrukciu školy. Momentálne sa projekt posudzuje a ak všetko dobre dopadne, o dva roky by sme mohli mať školu vynovenú,“ povedala riaditeľka SOŠ chemickej Silvia Loffayová.

V rámci obnovy plánujú zateplenie školy, výmenu okien, vybudovanie nových laboratórií či multimediálnych učební. Investícia by mala vyjsť na zhruba milión eur. „Ku koncu školského roka by sme mali definitívne vedieť, či sme s projektom uspeli,“ priblížila Loffayová.

Najväčším problémom pre školu je technické vybavenie. To, že Bratislava bola odstrihnutá od čerpania eurofondov, podľa riaditeľky uškodilo všetkým tunajším školám. Neustále modernizovať technické vybavenie na úroveň súčasnej vedy je pritom pri odborných školách nevyhnutné, ak má škola pripravovať absolventov pre súčasný trh práce. Nutné je podľa riaditeľky aj finančne oceniť prácu pedagógov.* „Je dobré mať moderne vybavenú školu, ale aj tá kvalita vzdelávania musí byť na úrovni. Tú dosiahnete len tým, že budete pedagógov finančne motivovať,“* podotkla Loffayová.

Nový študijný odbor

Škola má v pláne otvoriť v rámci vyššieho odborného vzdelania ďalší študijný odbor – procesný špecialista. Jeho absolventi by našli uplatnenie v rôznych špecifických laboratóriách chemického či biochemického zamerania. „Išlo by o vyššie vzdelanie, ako majú bežní študenti našej školy. To je vízia, s ktorou budeme tento školský rok pracovať,“ vysvetlila Loffayová. Absolventi plánovaného študijného odboru by po jeho vyštudovaní dosiahli titul diplomovaný špecialista. Impulz pre otvorenie tohto odboru prišiel podľa riaditeľky od Zväzu chemického a farmaceutického priemyslu SR, s ktorým škola úzko spolupracuje. Absolventi stredných škôl s maturitou môžu momentálne SOŠ chemická získať vyššie odborné vzdelanie v odbore manažérstvo kvality v kontrolnom laboratóriu.

Škola je aj centrom odborného vzdelávania a prípravy pre oblasť chémie, čo podľa riaditeľky umožňuje škole aj nadväzovanie vzťahov so zamestnávateľskou sférou. Okrem dlhoročnej spolupráce so spoločnosťou Slovnaft, podpísala škola v marci 2016 aj zmluvu o duálnom vzdelávaní so spoločnosťami Mikrochem a Tau-Chem.

V tomto školskom roku sa pripravuje podpis ďalších dvoch zmlúv o duálnom vzdelávaní – a to so spoločnosťou Boge Elastmetall Trnava a Chemolak Smolenice. „Škola chce výrazne vstúpiť do duálneho vzdelávania a poskytovať tak absolventov, ktorí sú vysoko požadovaní na trhu práce, aj v uvedených spoločnostiach, s ktorými má škola dlhoročnú spoluprácu,“ podotkla riaditeľka.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM