Nina Táborská Rôzne

Sľuby sa sľubujú... Ministerstvo školstva však kauzu okolo areálu Mičurin stále nerieši

Podozrivé majetkové vzťahy, tlak súkromného sektora na verejný, neschopnosť zodpovedných rýchlo a efektívne riešiť problémy. Od ostatných bratislavských káuz sa kauza Mičurin však líši tým, že v hlavnej úlohe nevystupuje mesto a samospráva, ale štát.

Ilustračný obrázok k článku Sľuby sa sľubujú... Ministerstvo školstva však kauzu okolo areálu Mičurin stále nerieši
Zdroj: TASR

Budova a areál Iuventy na Búdkovej ulici patria ministerstvu školstva. O tom, aká bude jeho budúcnosť, a teda, ako bude areál využitý, sa mal na základe výzvy minister školstva Juraj Draxler dohodnúť s občianskymi združeniami. Projekt využitia existuje, ministerstvo mlčí.

Sľuby sa sľubujú,…

Juraj Draxler pred viac ako pol rokom, keď budovu opustila mládežnícka organizácia Iuventa, vyzval občianske združenia na spoluprácu a prisľúbil dialóg. Po diskusii (september 2015) so zainteresovanými stranami a spoznaní základných vízií a ideových zámerov v mali prejsť ku konkrétnym krokom – „Tento postup je v celospoločenských témach bežný a volá sa participatívna demokracia a občiansky dialóg,“ uviedol toho času minister Draxler. „Tento postup“ sa však nekonal.

Na Slovensku sme od občianskeho dialógu a participatívnej demokracie ďaleko

Myslí si to aj občianske združenie Hrad-Slavín, ktoré na výzvu zareagovalo rozsiahlym projektom. „Neustále žiadame o pokračovanie rokovaní, odpoveďou ministerstva je už niekoľko mesiacov iba mlčanie,“ uviedla pre Bratislava24.sk predsedníčka OZ Hrad-Slavín Sabina Barborjak.

Zástupcovia občianskeho združenia sa po stretnutí s ministrom Draxlerom dohodli, že OZ Hrad-Slavín napíše pre rezort školstva projekt, ktorý bude obsahovať možnosti využitia areálu. „Minister to privítal a povedal, že hneď ako budovu Iuventy opustí, budeme si ju môcť obzrieť a po odoslaní projektu sa stretneme za okrúhlym stolom,“ priblížila Barborjak.

OZ Hrad-Slavín zaslalo 25. novembra 2015 ministerstvu ideový projekt, v ktorom navrhli spôsoby riešenia využitia budovy, areálu a bazéna pre ľudí. Bazén sa mal otvoriť minulé leto, avšak, aj napriek veľkému nadšeniu verejnosti, sa tak nestalo.

Projekt existuje

Predložený projekt podľa Barborjak konzultovali aj so Slovenskou akadémiou vied a podporil ho aj samotný predseda akadémie. Pozitívny ohlas zaznamenalo združenie aj zo strany Rady mládeže Slovenska.

Projekt počíta s predstavením budovy a areálu ako kultúrno-vzdelávacieho centra pre všetky vekové kategórie, s dôrazom na deti a starších ľudí. Koľko by realizácia tohto projektu stála, však združenie nevie vyčísliť, podľa jeho zástupcov ide zatiaľ len o ideu. Ako však uvádzajú, skúšobná prevádzka by nebola až taká nákladná a dokázali by získať i sponzorov.

„Tá budova nie je v dezolátnom stave a je v poriadku. Jediné, čo potrebujeme, je súhlas od ministerstva školstva, aby sme mohli vo veci konať. Od toho, ako sme odoslali tento projekt, nám však ministerstvo nezdvíha telefóny, nekomunikuje a ignoruje nás,“ podotkla Barborjak.

Čo ďalej?

Občianske združenie má dnes v rukách petíciu za otvorenie Mičurinu pre verejnosť s 1937 podpismi. V najbližších dňoch ju plánujú odovdzať ministerstvu.

Petícia obsahuje výzvu na zachovanie areálu uventy na Búdkovej ulici č. 2 pre pôvodný účel – realizáciu obľúbených školských a záujmových činností detí a mládeže a podporné stanovisko k vyhláseniu budovy za Národnú kultúru pamiatku.

Združenie na dnešnom brífingu navyše uviedlo, že nie sú jediní, s ktorými ministerstvo nekomunikuje. Údajne má o areál a prevádzku kúpaliska záujem mesto aj mestská časť Staré Mesto.

Jeden z najkrajších pozemkov v Bratislave

Budovu a areál Iuventy na Búdkovej ulici opustili minulý rok v októbri poslední úradníci, ktorí sa presunuli do inej budovy Iuventy v Karlovej Vsi. Podľa Draxlera pristúpili k tomuto kroku preto, aby boli úradníci pohromade.

V máji 2015 Denník N však informoval o tom, že k tomuto kroku štát pristupuje v čase, keď sa k susedným pozemkom v areáli na Búdkovej ulici dostal bývalý developer z Penty Juraj Šaštinský. Šéf rezortu školstva následne reagoval, že budova a areál Iuventy sa predávať nebudú a ministerstvo školstva to ani nikdy neplánovalo.

V októbri rezort oznámil, že hľadá občianske združenia s projektmi a plánom na využitie budovy a pozemku na krúžkovú činnosť, kultúrne či športové aktivity.

Zdroj: Dnes24/TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM