Rastislav Búgel Správy

Slovensko rieši unikátnu ZÁHADU: Vo viacerých mestách videli pobehovať KLOKANA

Na premnožené medvede sme si už zvykli. V posledných mesiacoch sa však množia hlásenia o pozorovaní netradičného zvieraťa.

Ilustračný obrázok k článku Slovensko rieši unikátnu ZÁHADU: Vo viacerých mestách videli pobehovať KLOKANA
Zdroj: Instagram.com/peter_petko_opet

Je to čudné, no z viacerých miest Slovenska už niekoľko mesiacov prichádzajú správy o pozorovaní klokana.

Prichádza až k obydliam

Videli ho aj v Limbachu (okres Pezinok). Viacerí prekvapení obyvatelia si zviera dokonca natočili na video. „Všeličo som už zažil, ale kengura v lese nad Limbachom ma fakt dnes dostala do úžasu,“ napísal na Instagrame ešte počas júla Peter.

„Videl som ho tu, na vinohradoch. Zrazu utiekol, lebo išlo auto. Meral tak meter a pol,“ cituje portál noviny.sk jedného z obyvateľov Limbachu. Podľa poľovníka Jána Hakera sa klokan najprv pohyboval vo vyšších polohách lesa, neskôr sa odvážil až na okraj dediny.

Najnovšie portálu poslali video, ktoré vzniklo v stredu (6. decembra).

Klokan sa pohyboval medzi domami, kam ho pravdepodobne vyhnala zima. „Pokiaľ má podmienky podobné ako v ZOO, teda prístup k potrave a suchý úkryt, má na prežitie šance,“ píšu noviny.sk.

Haker upozorňuje, že najprv je potrebné zistiť, odkiaľ sa klokan vlastne zobral. Je pravdepodobné, že utiekol súkromnému chovateľovi.

Hlásenia z celého Slovenska

„Na Slovensku nejde o prvý prípad. Klokan už bol zaznamenaný v blízkosti Trnavy, Trenčína alebo aj pod Tatrami. Otázne je, či ide o jedného-dvoch klokanov, ktorí boli videní na viacerých miestach, alebo zakaždým iného. Alebo sa nám nebodaj aj rozmnožujú,“ dodáva server.

Podľa poľovníka poľovné združenie nemá právo, aby do prípadov klokanov zasahovali. „Je dôležité obrátiť sa na veterinárneho lekára, ktorý vie odborne vykonať uspatie takéhoto zvieraťa,“ vysvetľuje riaditeľ štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš.

O takomto prípade sme vás informovali aj uprostred mája. Približne meter vysoký klokan sa pohyboval na ceste medzi Bučanmi a Trebaticami. Do cesty sa postavil policajnej hliadke. Vtedy sa napokon zistilo, že zviera utieklo z farmy v Bučanoch.

„Kengura Skippy, ako ju naši policajti volajú, sa v tejto lokalite objavila už po druhýkrát,“ povedala vtedy pre tvnoviny.sk trnavská krajská policajná hovorkyňa Mária Linkešová.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež

Zdroj: Instagram.com/peter_petko_opet
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM